Vremenska prognoza

Smirivanje vremena bilo je samo kratkotrajno: Vraćaju se olujno jugo, kiša i natprosječne temperature

P. N.



Nakon kratkotrajnog zatišja slijede nam opet za mnoge nepovoljniji dani. Vjetrovito će osobito biti na Jadranu, uz većinom jugo – jako, gdjekad i olujno, te more valovito, uglavnom na otvorenome i jače valovito, s valovima vjerojatno i oko 6 metara. Nevolja će biti i zbog česte, u mnogim mjestima i obilne kiše, posebice opet na Jadranu i područjima uz njega – i to ponajviše od petka navečer do ponedjeljka ujutro. Stoga će i vodostaji ponovno biti u porastu. Zbog svega toga DHMZ je već objavio mnogobrojna upozorenja – za jugo na otvorenome čak i najvišeg stupnja, a tijekom vikenda bit će ih još, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula i dodaje da će temperatura zraka diljem Hrvatske biti iznadprosječno visoka za sredinu studenoga, uz jutarnje vrijednosti čak oko prosječnih najviših poslijepodnevnih, gdjekad i više od njih. 


Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, ponegdje tek nakon jutarnje magle. Uz najprije tiho pa slab do umjeren jugoistočni vjetar temperatura će zraka ujutro biti od 3 do 6 °C, a poslijepodne 15 do 17 °C. U središnjoj Hrvatskoj danju malo hladnije i oblačnije, te manje vjetrovito nego na istoku, a kiša će početi uglavnom kasno navečer i u noći na subotu. Ponegdje već poslijepodne, ali većinom navečer i u noći u gorju i na sjevernom Jadranu bit će i izraženijih pljuskova s grmljavinom. A do tada, uz promjenljivu naoblaku, samo povremena mjestimična kiša. Znatno veće nevolje prouzročit će često jako jugo, osobito prema otvorenome i olujno, te more i jače valovito – pa je objavljeno upozorenje najvišeg stupnja.


U Dalmaciji su još u petak upozorenja samo zbog juga, na otvorenome ponegdje i olujnoga. Kiša će padati povremeno i ponegdje, ali još ne u velikim količinama. Uz djelomice sunčano vrijeme temperatura će biti od 14 do 20 °C, samo u unutrašnjosti ujutro oko 8 °C. Podjednako relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske, ali i promjenljivo, uz povremenu kišu, moguće i grmljavinu, te većinom jako jugo, navečer opet i olujno, uz koje more opet može biti i jače valovito.




Do ponedjeljka će u većini kopnenog području biti još toplije, osobito ujutro, uz temperaturu zraka često čak oko prosječne poslijepodnevne za sredinu studenoga. No, u većini će krajeva biti i oblačnije nego u petak, te kišovitije, ponegdje i uz obilne pljuskove. Stoga će do utorka ujutro, gdjegod i prije, u mnogim mjestima Gorskoga kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru. Zamjetne su količine moguće i u središnjoj Hrvatskoj, a najmanje – do nedjelje navečer vjerojatno i nimalo – u istočnim krajevima.


Uzduž Jadrana će posvuda pasti barem malo kiše. Dapače, većinom i više, u subotu osobito na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Nevolje će ponovno prouzročiti i do nedjelje većinom jako, često i olujno jugo, mjestimice prolazno i južni, jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a uglavnom podno Velebita će u subotu biti i slabe do umjerene bure.


U ponedjeljak je moguće smirivanje, ali samo kratkotrajno, zbog vjerojatno ponovno kišovitijeg i vjetrovitijeg utorka, možda i srijede, piše HRT.