Prognoza

Slijede nam dani bez oborina. Bit će toplije, ali i dosta maglovito – čak i na sjevernom Jadranu

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Sve do početka sljedećega tjedna prognoze su prilično postojane – slabe oborine moguće su samo ponegdje u unutrašnjosti u petak, do kada će na Jadranu puhati često jaka bura i tramontana, mjestimice i s olujnim udarima.


Sunčanog će vremena u većini krajeva biti gotovo svakodnevno, pri čemu će i dnevna temperatura zraka porasti na vrijednosti više od prosječnih za veljaču, ali će jutra u kopnenom području i dalje biti u “minusu”. Slabljenje vjetra i dotok osjetno toplijeg zraka u više slojeve atmosfere stvarat će sve povoljnije, ali ne i uvijek dovoljne uvjete za maglu – i to ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na moru, posebice početkom novoga tjedna na sjevernom Jadranu, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 


U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C. Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku, te uglavnom slab sjeverni vjetar. Ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla.




U gorju djelomice sunčano, a na sjevernom Jadranu će oblaka biti još manje. Ujutro po kotlinama mjestimice magla ili niski oblaci. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od -4 do -2 °C, a uz obalu između 5 i 8 °C. Najviša dnevna od 6 do 8 °C, na moru između 12 i 15 °C. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Uz obalu puhat će umjerena i jaka bura, osobito potkraj dana na udare i olujna, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. More većinom umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 6 °C, a najviša dnevna između 12 i 15 °C.”


Idućih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, uz hladna jutra, mjestimice s mrazom, a od subote do utorka velika je vjerojatnost i magle, ponegdje i dugotrajnije. Vjetar uglavnom slab, u petak prolazno umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni. I na Jadranu do kraja ovog tjedna i početkom novoga barem djelomice sunčano. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru mjestimice i jak sjeverozapadnjak, a u petak prolazno još jača bura. Dnevna temperatura u postupnom porastu, osobito za vikend i početkom idućeg tjedna.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.