Bivši ministar

Slaven Dobrović: Marišćina je eklatantan primjer antirješenja za otpad. Najodgovorniji su u Čistoći, Gradu Rijeci i PGŽ-u

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Moramo razviti kružnu ekonomiju u kojoj gospodarenje otpadom ima ključnu ulogu, ovdje se to definitivno ne događa, rekao je Slaven Dobrović



STUDENA Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Slaven Dobrović ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinstvo pred ulazom u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćinu da je taj centar »eklatantan primjer antirješenja za otpad tehnološki, a posebno konceptualno«. 


Umjesto da se otpadne tvari vrednuju u skladu s potrebama vremena, mi ovdje imamo uništavanje tvari na skup, nedjelotvoran i štetan način, rekao je bivši ministar zaštite okoliša.


Smrad ruši kvalitetu života


Dobrović je istaknuo da su stanovnici izloženi vrlo štetnom djelovanju te da je smrad koji se osjeća šire oko centra najbolji pokazatelj rušenja kvalitete života.




»Ovo nije novost, to ponavljamo već godinama. Najodgovorniji su u komunalnom društvu Čistoći, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koje smo godinama sustavno informirali i upozoravali na kvalitetu odabranog sustava«, rekao je Dobrović.


Ocijenio je kako je žalosno što su ustrajali u izboru i provedbi tog sustava, a i nastavljaju u tom smjeru donošenjem nove odluke o gospodarenju otpadom u kojoj se ne predviđa odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada.


Razviti kružnu ekonomiju


Slaven Dobrović je ustvrdio da bez sortirnica, kompostišta, funkcionalnih reciklažnih dvorišta i centara za ponovnu uporabu nema gospodarenja otpadom u skladu s današnjim potrebama.


»Moramo razviti kružnu ekonomiju u kojoj gospodarenje otpadom ima ključnu ulogu, ovdje se to definitivno ne događa«, rekao je.


Pozvao je ministra zaštite okoliša i energetike Ćorića da dođe na Marišćinu i upozna se sa stanjem. »Siguran sam da nakon smrada neće biti potrebni dodatni, tzv. objektivni pokazatelji kvalitete«, dodao je.


Riječka gradska vijećnica Petra Mandić ocijenila je da su lokalne i regionalne vlasti donijele odluke o gospodarenju otpadom koje nisu u skladu sa zakonom i uredbom o gospodarenju otpadom. Rekla je da je Primorsko-goranska županija, uz možda Istarsku, jedina donijela nezakonite odluke.


Nezakonite odluke


Dodala je da su to dali na uvid mjerodavnim tijelima te da onemogućavanjem odvojenog prikupljanja biorazgradivog otpada smrad neće i ne može biti riješen i to zbog političke volje i neodustajanja od koncepta koji nije u skladu s odrebama Europske unije.


Saborska zastupnica Mosta i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić najavila je da će taj odbor, čim počne jesensko zasjedanje, organizirati tematsku sjednicu o utjecaju na zdravlje centralnih zona za gospodarenje otpadom.


»Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo ima mogućnosti za točne pokazatelje o kvaliteti zraka i drugome vezanom uz Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćinu, ali on je politiziran, pa je upitno sve što iznosi u javnost«, rekla je Strenja Linić.