Zagrebački sud u problemima zbog izgubljene presude

Skupa pravda: Sud mora platiti milijun kuna za 12 godina dug proces

Ana Raić Knežević

»Bjelovarska četvroka« oslobođena je optužbi za ratni zločin, a sudski troškovi, među kojima su i honorari branitelja okrivljenih, pali su na teret proračuna kojim rukovodi Ivan Turudić



ZAGREB » Gotovo milijun kuna troškova sudskog postupka uskoro će morati platiti Županijski sud u Zagrebu nakon što je oslobađajućom presudom i pravomoćno okončan postupak protiv »bjelovarske četvorke« za ratni zločin počinjen 1991. godine u vojarni u Bjelovaru.


Naime, na oslobađajuću presudu što je lani u studenom izrečena Luki Markešiću, Zdenku Radiću, Zoranu Marasu i Ivanu Orloviću tužiteljstvo se nije žalilo, pa je ona postala pravomoćna, a svi troškovi 12 godina dugog procesa padaju na teret proračuna zagrebačkog Županijskog suda.


Predsjednik suda na Zrinjevcu sudac Ivan Turudić ovih je dana zato pred ogromnim financijskim problemom, a isplatu ovih troškova morati će zasigurno realizirati u ratama, ili s pozamašnom odgodom.




Ovaj slučaj počeo se rasplitati još na Županijskom sudu u Bjelovaru gdje je prvi puta pročitana optužnica za zločin što se u tadašnjoj kasarni JNA »Božidar Adžija« dogodio 29. rujna. Iz nje je tog jutra raketiran Bjelovar, a već navečer zarobljena su petorica pripadnika JNA i jedna osoba nepoznatog identiteta. Svi su odvedeni u podrum bjelovarske policijske uprave. Otamo su ubrzo, zajedno s jednim civilom, prebačeni u šumu Česma kod Malog Korenova i strijeljani. Tek je civil preživio s teškim ozlijedama.


Ponovljeno suđenje


Markešić je u to vrijeme bio pomoćnik načelnik Odjela operativnih poslova PU Bjelovar i dežurni rukovoditelj, a Radić, Maras i Orlović pripadnici specijalne policije.


Već prvom sudskom odlukom svi su bili oslobođeni optužbi, no odlukom Vrhovnog suda RH suđenje je ponovljeno. I nakon druge oslobađajuće, uslijedila je osuđujuća presuda što ju je donio Županijski sud u Varaždinu, kamo je slučaj u međuvremenu prebačen, a optužnica izmjenjena. »Bjelovarsku četvorku« više se nije teretilo kao izravne izvršitelje ratnog zločina već kao pomagače. Te 2007. godine dosuđeno im je ukupno 13 godina zatvora.


– Nakon Markešićeve žalbe Vrhovni sud je ukinuo i tu osuđujuću presudu ističući u obrazloženju kako nema »objektivne odgovornosti« optuženika, podsjeća Markešićeva braniteljica odvjetnica Gordana Grubeša.


Promjena nadležnosti


Iako je suđenje još jednom započelo na varaždinskom sudu prihvaćen je zahtjev DORH-a da postupak preuzme Županijski sud u Zagrebu koji je, zbog izmjene zakona, postao nadležan za taj slučaj ratnog zločina.


– Žalili smo se na to jer je proces u Varaždinu već trajao i očekivali smo oslobađajuću presudu. Osim toga postojala je mogućnost da se suđenje završi tamo gdje je započelo, objašnjava odvjetnica Grubeša.


No, ipak je slučaj na kraju završio u Zagrebu gdje je donijeta još jedna oslobađajuća presuda. Očito uvidjevši da nema više novih dokaza kojima bi tražilo još jedno novo suđenje Državno odvjetništvo nije podnijelo žalbu. Tako je oslobađajuća presuda postala pravomoćna, a sve troškove 12-godišnjeg procesa platiti će Županijski sud u Zagrebu.


– Da je u ovom slučaju bilo osuđujućih dokaza njih bi tužiteljstvo zasigurno podastrlo još na početku suđenja. Na ratni zločin kao kazneno djelo i javnost i pravosuđe izuzetno su osjetljivi, i ukoliko nema dokaza ne treba voditi dugotrajne postupke, zaključuje odvjetnica Grubeša najavljujući da će Luka Markešić tražiti odštetu za sve što je izgubio zbog ovog procesa.


Dio troškova što će ih Županijski sud u Zagrebu morati platiti odnosi se na honorare branitelja okrivljenih, a oni su djelomično obračunavani po starim, nešto nižim odvjetničkim tarifama, no dio će ih Turudić morati platiti i po novom odvjetničkom, znatno višem, odvjetničkom troškovniku.