Štrajk u znanosti i visokom obrazovanju

Sindikat zadovoljan odazivom: Štrajk u visokom obrazovanju nastavlja se sljedeći petak

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Radeka je izvijestio kako je Upravno vijeće nezavisnog sindikata znanosti zabranilo Vilimu Ribiću da iznosi podatke o svojoj plaći, što je Ribić najavio da će napraviti kao odgovor na medijske pritiske o visini svoje plaće.



ZAGREB – Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenili su danas da je odaziv današnjem štrajku u sustavu znanosti i visokog obrazovanja jako dobar te najavili da nastavno i nenastavno osoblje u tom sustavu nastavlja štrajkati i sljedeći petak.


“Još uvijek nam je teško precizno govoriti, no podaci o odazivu su jako dobri, praktički smo na razini štrajka koji je bio i 24. listopada”, kazao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.


Štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja nastavio se jutros u 8 sati, a primjerice, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odazvalo mu se 80 posto nastavnog i nenastavnog osoblja, na Učiteljskom fakultetu 99 posto.




Štrajka i 85 posto zaposlenika Nacionalne i sveučilišne knjižnice, na Fakultetu elektrotehnike u Osijeku ih je 98 posto.


“Odaziv drugom danu štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja pokazuje da su ljudi i dalje optimistični, da žele ustrajati u štrajku. Administrativne službe i porte su zaključane”, kazala je organizacijska tajnica sindikata Romana Mihelić.


Radeka je istaknuo da podrška pokazuje da zaposlenici razumiju zahtjev sindikata za povećanjem plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.


Štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, koji je organiziran nakon propalih pregovora Vlade i sindikata, nastavlja se i sljedeći tjedan, u petak, 8. studenog.


Radeka je upozorio da se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u kojoj je premijer Andrej Plenković u četvrtak održao predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, dogodila opstrukcija štrajka.


Podsjetio je kako je 85 posto osoblja NSK bilo u štrajku, a da su zaposlenici Ureda premijera skidali plakate o štrajku koji su bili postavljeni u knjižnici.


“To je prvi slučaj da Vlada izravno opstruira štrajk koji je zakonit”, komentirao je Radeka.


Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako plakati nisu bili način provokacije.


“Plakati su bili postavljeni normalno, nisu bili provokacija premijeru, već kako bi svi oni koji dolaze tražiti usluge, znali da ih neće dobiti”, kazao je Ribić.


Upravno vijeće sindikata Ribiću zabranilo iznošenje podataka o plaći


Radeka je izvijestio kako je Upravno vijeće nezavisnog sindikata znanosti zabranilo Vilimu Ribiću da iznosi podatke o svojoj plaći, što je Ribić najavio da će napraviti kao odgovor na medijske pritiske o visini svoje plaće.


“Pitanje plaća uvijek se reciklira u situacijama štrajka. Nadležno tijelo Ribiću je zabranilo da sam iznosi podatke o svojoj plaći, jer ju on sam ne određuje, već je određuje to tijelo”, kazao je Radeka.