Po sili zakona

Sindikat se protivi Vladinom planu umirovljenja: Učitelji će u mirovinu i usred školske godine

Gabrijela Galić

Sada učiteljici ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj je navršila 65 godina / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Sada učiteljici ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj je navršila 65 godina / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Službenički sindikat upozorava i da će vladina namjera u javnim službama prelamati preko leđa  djece. Do kraja 2018. godine u mirovinu bi trebalo otići 8.167 službenika i namještenika



ZAGREB  Do kraja 2018. godine iz državnih i javnih službi u mirovinu trebalo bi otići 8.167 službenika i namještenika, a da bi se to dogodilo Vlada priprema izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima te novi propis Zakon o prestanku ugovora o radu u javnim službama koji je u jeku raspadanja Vlade stavljen u postupak savjetovanja s javnošću. Službenici i namještenici, kako u državnim tako i u javnim službama tako bi u mirovinu odlazili s danom sticanja uvjeta za umirovljenje.


Drugim riječima u slučaju javnih službi više neće biti mogućnosti da, primjerice, učiteljica koja je stekla uvjete za umirovljenje na poslu ostane do završetka školske godine. U državnim službama, pak, prema sadašnjem propisu službenik ili namještenik koji stekle uvjete za umirovljenje u mirovinu odlazi s istekom godine. Odnosno, ako je netko, primjerice, u veljači ispunio uvjete za umirovljenje radit će još deset mjeseci i u mirovinu otići sa zadnjim danom godine.


Smanjivanje rashoda


Promjene u načinu umirovljenja službenika i namještenika namjeravala je provesti još bivša Vlada, no unatoč brojnim verzijama zakonskih izmjena one nikada nisu upućene u proceduru. Aktualna Vlada ponovo je to pitanje otvorila Nacionalnim planom reformi koji je upućen Europskoj komisiji i u kojem se kaže da je cilj vlade smanjiti ukupne rashode za zaposlene za oko 600 milijuna u periodu od 2016. do 2018. godine. No, iako i ova vlada igra na zamrzavanje novog zapošljavanja, efekt procijenjenih ušteda bit će nešto niži i kretao bi se oko 400 milijuna kuna. Naime, zabrana zapošljavanja neće se primjenjivati na poslove koji su vezani uz EU fondove.




Sindikat lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozorio je kako je planirano provođenje umirovljenja po sili zakona u suprotnosti i Preporukom Europske komisije koja, između ostalog, od Vlade traži da poduzme mjere za odvraćanje od ranog umirovljenja, ubrza prijelaz na višu dobnu granicu za zakonsko umirovljenje i uskladi odredbe o mirovinama za posebne kategorije s općim pravilima za umirovljenje.


»Mjera je dubiozna i stoga što uštede umirovljenja više od 8.000 zaposlenika u javnoj upravi možda predstavlja mjeru smanjenja rashoda za zaposlene, ali istovremeno predstavlja i dodatno opterećenje mirovinskog sustava i povećanje nepovoljnog omjera broja umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih«, stoji u reakciji Siniše Kuhara, glavnog tajnika SDLSN-a.



Zakonski prijedlog koji se odnosi na javne službe predviđa mogućnost da se, iznimno, službenik može zadržati u radnom odnosu radi dovršenja poslova od iznimnog značaja za rad javne službe ukoliko se redovito obavljanje poslova ne može osigurati na drugi način, temeljem odobrenja Vlade. To bi, kako navodi SDLSN, značilo da bi, primjerice,  Vlada mogla odobriti da učiteljica bude sa svojom djecom do kraja školske godine »ali ne i da bi se to zaista i dogodilo, jer to onda ne bi bila iznimka«.



Manje nego 2012.


Kuhar ističe i kako pritom Vlada, kada je u pitanju državna služba, u obzir ne uzima smanjenje broja državnih službenika i namještenika kojih je danas 59.365, odnosno 3.764 manje nego u 2012. godini.


Prema podacima koje je prikupio SDLSN-a, u ovoj godini u javnim službama uvjete za umirovljenje stiče 1.806 radnika, a u državnim službama njih 420, tako bi ove godine ukupno bilo umirovljeno 2.226 službenika i namještenika.


Službenički sindikat, pritom upozorava i da će vladina namjera u javnim službama prelamati preko leđa građana, odnosno djece. »Učiteljica koja navršava 65. godina života prije isteka školske godine više neće moći držati nastavu jer će joj služba prestati po sili zakona, umjesto da joj, kako to danas regulira Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj je navršila 65 godina života«, navodi SDLSN.