Hrvatsko novinarsko društvo

Sindikalni povjerenik Glasa Istre podnio kaznenu prijavu protiv uprave i vlasnika lista

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

U prijavi su navedeni Albert Faggian, član Uprave društva Intus d.o.o., Ester Faggian, članica društva Intus d.o.o., Neven Klarin, predsjednik Uprave Glas Istre novine d.o.o., Slaven Žmak, izvršni direktor Glas Istre novine d.o.o. i Richard Flimel, predstavnik JOJ Media Housea, većinskog vlasnika Glas Istre novine d.o.o navodi se i dodaj kako ih Gregorović tereti da su nesavjesnim poslovanjem oštetili tvrtku



ZAGREB Novinar Paulo Gregorović i glavni sindikalni povjerenik te član Radničkog vijeća u tvrtki Glas Istre novine d.o.o. u ponedjeljak je Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, a na znanje i Policijskoj upravi istarskoj, podnio kaznenu prijavu protiv čelnika tvrtke Glas Istre novine, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).


 U prijavi su navedeni Albert Faggian, član Uprave društva Intus d.o.o., Ester Faggian, članica društva Intus d.o.o., Neven Klarin, predsjednik Uprave Glas Istre novine d.o.o., Slaven Žmak, izvršni direktor Glas Istre novine d.o.o. i Richard Flimel, predstavnik JOJ Media Housea, većinskog vlasnika Glas Istre novine d.o.o navodi se i dodaj kako ih Gregorović tereti da su nesavjesnim poslovanjem oštetili tvrtku.


 Gregorović tvrdi da su Klarin i/ili Žmak to učinili tako što su naložili da se s računa Glas Istre novine plati Intusu d.o.o. usluga upravljanja tvrtkom Glas Istre novine.




 Također navodi da u financijskom izvješću Glas Istre novine za 2016., koje je putem Fine postalo dostupno javnosti početkom kolovoza 2017., stoji da je tvrtka Glas Istre novine isplatila Intusu 100.000 kuna u 2015., 700.000 kuna u 2016. i 500.000 kuna u 2017. godini.


 Iz navedenih isplata, prema navodima Gregorovića, proizlazi da se supružnicima Faggian (Ester i Albertu), putem Intusa, plaćaju fiktivni računi za posao koji uopće ne obavljaju.


 »Međutim, ako supružnici Faggian ipak upravljaju Glasom Istre u tajnosti, onda je fiktivan posao onaj koji javno rade izvršni direktor Glas Istre novine Slaven Žmak i predsjednik Uprave Neven Klarin te se onda toj dvojici očito isplaćuju plaće za fiktivno vođenje tvrtke. Predstavnik većinskog vlasnika Glas Istre novine (Richard Flimel) je očito suglasan s takvom politikom vođenja Glas Istre novine i jednako snosi odgovornost za štetu koja se čini društvu«, stoji u kaznenoj prijavi. Gregorović ukazuje u podnijetoj prijavi da u financijskom izvješću Glas Istre novine za 2015. uopće nije prikazana isplata Intusu te se pita »je li moguće da su lažirali financijsko izvješće za 2016. u kojem su to prikazali kao rashod prethodne godine«. Novinar, sindikalni povjerenik i član Radničkog vijeća u Glas Istre novini naglašava da su čelnici Glas Istre novine isplatom 1,3 milijuna kuna supružnicima Faggian doveli u moguće probleme tvrtku izdavača dnevnog lista Glas Istre koja broji oko 75 radnika.

 »S druge strane, Uprava šalje radnicima pisma (u srpnju 2017.) u kojima ih poziva da se odreknu velikog djela potraživanja jer će radnici svojim ovrhama u potpunosti blokirati poslovanje Glas Istre novine«, ističe Gregorović. Dodaje kako se po tome vidi da Uprava ima dvostruka mjerila kada je u pitanju isplata Faggianu i radnicima.


 Podsjeća da su potraživanja radnika nastala u vrijeme dok je Albert Faggian, kao direktor Glasa Istre novine, radnicima protuzakonito umanjivao plaće te da su radnici nakon pokrenutih tužbi dobili pravomoćne presude da su oštećeni za 3,7 milijuna kuna. No, radnici se ne mogu naplatiti jer su već tri godine onemogućene ovrhe nad računima tvrtke Glas Istre novine jer još nije postala pravomoćna predstečajna nagodba, stoji u priopćenju HND-a, koji kao izvor navodi Sindikat novinara Hrvatske.