Egipatske službe sigurnosti tragaju za otetim Hrvatom

Sestra zatočene muslimanke apelira na IS da ne ubije Salopeka; teroristi produžili rok za još 48 sati?

Hina

»Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo«, kazao je Zlatko Salopek



ZAGREB – Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli otetom hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku kojem Islamska država u Egiptu prijeti smrću, a njegova obitelj apelirala je na otmičare da ga puste na slobodu.


U Kairu se nalazi šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom. Iz MVEP-a najavljuju da će objaviti nove informacije o slučaju čim to bude moguće.Salopekov otac u četvrtak je u razgovoru s novinarima francuskog AFP-a u obiteljskom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da mu oslobode sina.

»Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo«, kazao je Zlatko Salopek.


Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.




U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.


Sigurnosni analitičari Igor Tabak i Mate Laušić rekli su Hini u četvrtak da s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični o sudbini otetog Hrvata Tomislava Salopeka te da Hrvatska ima vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.


Ovo je prva ovakva prijetnja Islamske države iz Egipta, dosadašnje su uglavnom bile iz Iraka i Sirije, i prva otmica nekog hrvatskog državljanina.


Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je najoštrije osudio otmicu Tomislava Salopeka i poručio naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama.


»Ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama i radi se o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari žele ostvariti svoje ciljeve. Svetost života u Kur’anu je vidljiva i on je Božji dar te kao takav zaštićen i nitko nema pravo uništiti ga«, kaže se u priopćenju Mešihata.


Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio »poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka« na najutjecajnije državne i vjerske adrese u Egiptu.


NOVO, 19.22 Egipatske službe sigurnosti intenzivno u petak tragaju za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom i nakon što je istekao ultimatum koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život, dok egipatski mediji izvješćuju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka.


Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke otet je na području Kaira, a u srijedu popodne je Islamska država objavila snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.


U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje.


Mediji, međutim, nagađaju, s obzirom da je snimka objavljena u srijedu poslije podne, da je rok istekao u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu.


Tomu u prilog ide i uklanjanje sata koji otkucava s internetske stranice na kojoj je objavljena snimka otetog Salopeka i otmičara.


Obaviješteni izvori očekuju da će nasilna skupina Sinajska pokrajina, produljiti rok koji je dala egipatskoj vladi, piše egipatski portal Alayom (Sedam dana) prema engleskom prijevodu.


Salopekova supruga otputovala je u Kairo zajedno s ministricom vanjskih i eurospkih poslova Vesnom Pusić, koja u suradnji s egipatskom vladom nastoji pomoći u oslobađanju. U petak se uključila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je telefonski razgovarala s egipatskim kolegom al-Sisijem. Grabar-Kitarović nije zasada mogla medijima govoriti o pojedinostima toga razgovora.


Stručnjaci za islamističke skupine su u analizi za taj egipatski portal ocijenili da je otmica organizirana s nekoliko ciljeva.


Prvi je otvoriti krizu između Egipta i inozemstva, a drugi pokvariti svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueskog kanala u četvrtak, 6. kolovoza, što je projekt kojim egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi želi Egipat učiniti gospodarskom silom i učvrstiti vlast i svoju karizmu.


To je proces izveden “kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueskog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku gospodarsku moć na mapi svijeta”, kaže Kamal Habib, stručnjak za islamističke skupine.


Dodaje da novi Sueski kanal “ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vodstvom”.


Stručnjaci za egipatski portal nadalje navode da su egipatske sigurnosne službe krenule u potragu za mjesto na kojem otmičari drže taoca pri čemu su im vrijedne bile informacije koje im je dao vozač.


“Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali”, navodi portal.


Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i inozemstva”, piše portal.


Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s “Daashom” (što je drugi naziv za Islamsku državu).


“Očekujem da će ostati na stajalištu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade”.


Hisham al-Najjar, stručnjak za islamske skupine, također drži da je skupina otmicu ‘uskladila’ s otvaranjem Sueskog kanala jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.


Najjar ističe, na temelju priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom orgnizacijom već im je cilj koordinirati financijsku potporu, razmijeniti informacije i oružje s Islamskom državnom.


NOVO! 17.51 Sestra žene koja se nalazi u zatvoru u Egiptu zbog navodne veze s Muslimanskih bratstvom apelirala je u petak na Islamsku državu da ne ubije hrvatskog taoca Tomislava Salopeka.


IS je ucijenio da će u predstojećim satima izvršiti egzekuciju ako egipatska vlada ne pusti iz zatvora zatočene »muslimanske žene«, što se odnosi na islamistice u Egiptu zatvorene u vladinoj akciji protiv pristaša Muslimanskog bratstva.


Doa al-Tavel, sestra zatvorene fotografkinje i aktivistice Esre al-Tavel rekla je u petak da je njezina sestra nedužna, ali da pitanje njezinog oslobađanja ne smije biti »na štetu druge nedužne osobe«.


Esra al-Tavel nestala je u lipnju i tjednima se nije znalo što je s njom, a potom je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je uhićena pod optužbom da pripada Muslimanskom bratstvu koje je proglašeno terorističkom organizacijom te za širenje lažnih informacija kako bi se ocrnila država. Sada očekuje suđenje.


Egipatske vlasti u međuvremenu, po izjavama dužnosnika sigurnosnih službi, traže Salopeka širom zemlje, posebno u provincijama Matruh na zapadu na granici s Libijom, Beheria u delti Nila, Vadi Gedid na jugozapadu, također na granici s Libijom, te u Gizi u blizini Kaira.


Egipatski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je vozač Tomislava Salopeka, kojeg su otmičari poštedjeli, kazao da su napadači koji su oteli Salopeka imali beduinski naglasak što ukazuje da je moguće da potječu iz više izoliranih mjesta u Egiptu, uključivo Sinajski poluotok i zapadnu pustinju. 


NOVO! 17.30 Prema nekim izvorima bliskima teroristima koji su oteli Tomislava Salopeka, navodno se se razmatra produženje roka od 48 sati, a doznaje se i kako pregovori s teroristima nisu posve isključeni za egipatske vlasti.


NOVO! 16.39 Egipatske obavještajne službe, vojska i policija intenzivno u petak tragaju za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom dok se približava istek ultimatuma koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život.


Ovo je prva otmica i prijetnja egipatskog ogranka Islamske države. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.


Iako država ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, Egipat je dosad bio pošteđen otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je Islamska država provodila u Siriji, Iraku i Libiji.


Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista.


Video s Tomislavom Salopekom objavljen je dan prije raskošne ceremonije otvaranje dodatne trase Sueskog kanala. Predsjednik države Abdel Fatah al-Sisi u govoru se obvezao da će poraziti militante.Egipatske vlasti strahuju da bi jačanje IS-a moglo otjerati turiste koji dolaze u zemlju faraona i zaplašiti multinacionalne kompanije te tako utjecati na ionako krhko egipatsko gospodarstvo.


NOVO! 15.43 Egipatske vlasti »ubrzano rade« na lociranju hrvatskog taoca Tomislava Salopeka kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS) i prijeti mu pogubljenjem, objavilo je u petak egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.


Informacija je objavljena dok raste zabrinutost za sudbinu Tomislava Salopeka, zaposlenika francuske tvrtke, s istekom ultimatuma te radikalne sunitske skupine koja je u srijedu zaprijetila da će ga pogubiti za 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanske žene iz zatvora.


»Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen«, izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.


Njemačka agencija dpa piše da je neimenovani izvor iz egipatske policije kazao: »Ne znamo ništa o zatočenicama u egipatskim zatvorima koje spominje« Islamska država. »Intenziviramo napore kako bi pronašli počinitelje i spasili žrtvu«, dodao je izvor.


Egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka, prenosi dpa.


Nekoliko sati ranije agencija dpa objavila je, pozivajući se na egipatski list al-Masri al-Jum, da policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka. Istraga je pokazala da se vjerojatno nalazi negdje na području egipatskog dijela Libijske pustinje ili da je odveden u susjednu Libiju gdje Islamska država ima čvršće uporište.

NOVO! 13.55 Egipatske vlasti pojačale su potragu za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom kojem Islamska država prijeti smrću, objavio je neovisni list al-Masri al-Jum.


Egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka, prenosi dpa.


Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli otetom hrvatskom državljaninu a njegova obitelj apelirala je na otmičare da ga puste na slobodu.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović najavila je u petak da će razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem o otetom Salopeku.»Jedino što vam mogu reći je da ću se jutros čuti s egipatskim predsjednikom al-Sisijem, ali ostale detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili«, izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Splitu.


Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove obitelji. »Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice«, kazala je predsjednica.