Vodstvo stranke izabralo

Šeksov posinak Karlo Ressler prvi na listi HDZ-a za predstojeće europske izbore

Zlatko Crnčec

Karlo Ressler / Foto  Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Karlo Ressler / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na listi su osim Resslera i eurozastupnica Dubravka Šuica, saborski zastupnik Tomislav Sokol, eurozastupnica Željana Zovko, nekadašnja glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, zastupnica Marijana Balić, šibenski župan Goran Pauk, državna tajnica Nikolina Brnjac, šef slavonske razvojne Agencije Stjepan Ribić, Domagoj Maroević, slavonskobrodski župan Danijel Marušić, te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić



Prvi na listi HDZ-a za predstojeće europske izbore koji će se održati 26. svibnja ove godine je Karlo Ressler, odlučilo je danas vodstvo stranke.


Iako su ga na početku političke karijere i mediji i njegovi stranački kolege doživljavali tek kao posinka Vladimira Šeksa, on je sin njegove druge supruge Anice, Karlo Ressler u međuvremenu je uspio izgraditi vlastitu političku poziciju unutar stranke. Riječ je jednom od najbližih suradnika predsjednika stranke Andreja Plenkovića u čijem je uredu i radio dok je ovaj bio zastupnik u Europskom parlamentu.


Da je pred Resslerom velika politička budućnost u HDZ-u vidjelo se javno prvi puta 12. listopada 2016. kada ga je Plenković poveo u Predsjedničke dvore kako bi predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović predao potpise zastupnike i od nje dobio mandat za sastavljanje nove Vlade nakon ponovljenih palamentarnih izbora održanih 11. rujna iste godine.




Ressler je nakon toga postao i jedan od najbližih suradnika Plenkoviću u vođenju stranke i Vlade.


Krajem 2017. godine postao je voditelj radne skupine koja je pisala novi status HDZ-a koji je uveo brojne novine u način funkcioniranja stranke. Statut je izglasan na izvještajnom saboru HDZ-a u svibnju prošle godine. Međutim, nekako u to vrijeme dogodio se prvi i zasad jedini sukob Plenkovića i Resslera. 


Naime na sjednici predsjedništva u travnju 2018. Ressler se jasno svrstao protiv Plenkovića kada se zauzeo za rješenje da zastupnici HDZ-a u Saboru o famoznoj Istanbulskoj konvenciji glasuju po vlastitoj savjesti, a ne u skladu sa stranačkom stegom. Bio je to vrlo delikatan trenutak za Plenkovića jer se susreo s pobunom dijela zastupnika koji su odbili glasovati za taj dokument. Navodno su odnosi njih dvojice zbog toga bili jednio vrijeme zahladnjeli. 


Sam Ressler u ovom je trenutku i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (EPP). Po zanimanju je pravnik. Studij je završio na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje je bio jedan od najboljih studenata i dobitnik rektorove nagrade. Nekoliko je godina radio i kao asisitent prije nego što je otišao u Bruxelless kao asistent Plenkoviću.


Na listi su osim Resslera i eurozastupnica Dubravka Šuica, saborski zastupnik Tomislav Sokol, eurozastupnica Željana Zovko, nekadašnja glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, zastupnica Marijana Balić, šibenski župan Goran Pauk, državna tajnica Nikolina Brnjac, šef slavonske razvojne Agencije Stjepan Ribić, Domagoj Maroević, slavonskobrodski župan Danijel Marušić, te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.