Bernardić lirski raspoložen

Šef oporbe na neobičan način tražio smjenu Marića: ‘Sjećam se blagog pogleda oca kad je išao u rat…’

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Podragao po glavi kao da me želi smiriti kada je odlazio u rat i rekao "sve će biti u redu". Kao da će se vratiti za 40 dana. Prolazile su godine, prolazili su dani, prolazilo je vrijeme, ali ono što je prolazilo su ljudske sudbine, pričao je u saboru Bernardić



Predsjednik SDP-a i čelnik oporbe Davor Bernardić na prilično je neobičan način u sabornici obrazložio zahtjev za opozivom Zdravka Marića.


– Sjećam se tog blagog pogleda moga oca koji me podragao po glavi kao da me želi smiriti kada je odlazio u rat i rekao “sve će biti u redu”. Kao da će se vratiti za 40 dana. Prolazile su godine, prolazili su dani, prolazilo je vrijeme, ali ono što je prolazilo su ljudske sudbine. 


Prolazile su obespravljene mirovine, redovi za crni kruh… Tek nas je škripa guma BWM-a u kasnim 90-ima podsjetila na nešto nije dobro, da je krivo krenulo. Pretvorba i privatizacija su uzele maha. Danas se ljuljaju temelji Hrvatske. U politiku sam ušao kao dijete jer sam vidio nepravdu protiv koje se vi moramo boriti, kazao je uz ostalo Bernardić, koji je izazvao pregršt reakcija zastupnika pozicije. Uz ostalo i da je – napisao dobru školsku zadaćnicu.




– Tek kad svako dijete bude imalo jednaku šansu, Hrvatska će postati zemlja dobrog življenja. Stvari su do jučer u Agrokoru izgledale dobro. Veselili smo se kad je napravljena akvizicija u regiji. Bio sam sretan kad sam gledao hrvatski uspjeh. U ovom trenutku i Slovenija je doniela lex Mercator, u ovom trenutku novca za isplatu radnicima i dobavljačima ima možda do 30. svibnja. Sve odluke ova je Vlada odgodila za sutra. Ono što je doneseno jučer, urgentno, bio je lex Agrokor. Interesi su očito bili puno jači i od interesa HDZ-a, prenosi N1 riječi Bernardića.


– Ovo je pitanje obraza i odgovornosti Da imate odgovornost, sami bi otišli. Pravo je pitanje zašto ste u ovakvu situaciju doveli HDZ i premijera Plenkovića. Postoji puno jača interesna veza koja štiti jednog čovjeka mimo interesa Hrvatske. Sutra ćemo glasati, no manje je važno kako će proći glasanje. Sutra ćemo moći vidjeti tko će braniti princip, a tko će braniti interese, rekao je i dodao da je SDP spreman Hrvatskoj vratiti budućnosti i po treći put.


– Postoji razlika između političara i državnika. Političar misli na naredne izbore, a državnik na nove naraštaje. Sukob interesa je OIB ove vlade, kazao je uz ostalo Bernardić.


Bernardiću su replicirali brojni zastupnici, uz ostalo i HDZ-ov Tomislav Klarić koji mu je spočitnuo patetiku i riječi poput “otac me dragao”.


– Vas otac nije dragao? Vas je otac tukao? Ne znam čemu ta trauma. Ako vas se u ovoj situaciji ne može uvjeriti, vama ni Bog ne može pomoć, odvratio je Bernardić.


“Dok ste vi na čelu SDP-a, HDZ se ne treba bojati”, poručio je Bernardiću HDZ-ov zastupnik Škorić.