Trgovački sud

Samir Hadžić i Ranko Svećarovski postali članovi NO Uljanika

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Inače, Hadžić i Svećarovskog za članove Nadzornog odbora Trgovačkom je sudu prošli tjedan predložila Uprava Uljanika, a nakon što je na skupštini pulskog brodogradilišta održanoj 16. listopada izabran tek jedan od predloženih kandidata, diplomirani inženjer proizvodnje Nenad Kapuralin



PULA Trgovački sud u Pazinu imenovao je u ponedjeljak dva člana Nadzornog odbora (NO) Uljanika – Samira Hadžića i Ranka Svećarovskog, nakon čega to tijelo ima tri člana te su se stvorili uvjeti da profunkcionira, potvrdio je Hini predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.  


“Rješenjem Trgovačkog suda u Pazinu od 29. listopada 2018. za članove Nadzornog odbora Uljanika d.d. imenovani su Samir Hadžić i Ranko Svećarovski”, kratko su izvijestili iz Uljanika putem Zagrebačke burze.


Inače, Hadžić i Svećarovskog za članove Nadzornog odbora Trgovačkom je sudu prošli tjedan predložila Uprava Uljanika, a nakon što je na skupštini pulskog brodogradilišta održanoj 16. listopada izabran tek jedan od predloženih kandidata, diplomirani inženjer proizvodnje Nenad Kapuralin.




Svi ostali kandidati na skupštini su ostali “ispod praga” tako da je dva člana Nadzornog odbora Uljanika do nove skupštine i novog pokušaja izbora članova nadzornog tijela morao imenovati Trgovački sud kako sustav ne bi bio doveden u blokadu.


Po riječima Borisa Cerovca, Nadzorni odbor će svoju konstituirajućoj sjednicu održati u poslijepodnevnim satima dok se već u utorak očekuje prva radna sjednica na kojoj bi Nadzorni odbor trebao smijeniti dosadašnju Upravu i imenovati novo vodstvo Uljanik grupe.


“Prvi korak na putu konsolidacije je napravljen, a društvo ima sada konačno svoj Nadzorni odbor. Međutim, plaće za rujan još nema, štrajk se nastavlja a radnici su i sami svjesni da nova uprava neće čarobnim štapićem riješiti sve njihove probleme, ali smatraju kako je to dobar put ka ozdravljenju Uljanika”, ustvrdio je Cerovac.


Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku i član Štrajkaškog odbora Đino Šverko smatra kako je današnjim imenovanjem članova Nadzornog odbora napravljen veliki korak u konsolidaciji Uljanika. 


“Nažalost plaće za rujan još uvijek nema i pitanje je kada će stići. Vjerujem da niti štrajk ne bi trebao trajati u nedogled jer nas to vodi u propast, a to nikome nije u interesu”, poručio je Šverko.   


Naime, radnici Uljanika od prošlog su ponedjeljka u štrajku, a radnici su ustrajni u zahtjevima za isplatu plaća i konkretnim razvojnim planom za opstanak brodogradnje.


Cerovac je krajem prošlog tjedna izjavio da radnici Uljanika nestrpljivo čekaju na odluku Trgovačkog suda u Pazinu o imenovanju dvojice članova novog Nadzornog odbora, bez kojega nema ni razrješenja aktualne Uprave društva na čelu s Giannijem Rossandom.  


Dioničari Uljanika na redovitoj glavnoj skupštini održanoj 16. listopada nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini, kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice. Nepovjerenje Upravi iskazalo je 77 posto prisutnih dioničara, među kojima najveći udio drže sami bivši i sadašnji radnici, gotovo 47 posto.