Burno u sabornici

Sabor za danas završio s radom, u srijedu slijedi rasprava o povjerenju Zdravku Mariću

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Najzanimljiviji među njima je prijedlog o razrješenju samog sebe - za koji je potpise stavilo 79 zastupnika. No prijedlog nije usvojen, budući u trenutku izglasavanja dnevnog reda u sabornici nije bilo kvoruma. Bernardić pozvao premijera Plenkovića da pokaže parlamentarnu većinu



Božo Petrov na današnjoj je sjednici Hrvatskog sabora u dnevni red sjednice uvrstio nekoliko novih točaka. Najzanimljiviji među njima je prijedlog o razrješenju samog sebe – za koji je potpise stavilo 79 zastupnika. No prijedlog nije usvojen, budući u trenutku izglasavanja dnevnog reda u sabornici nije bilo kvoruma.


Osim toga je na dnevni red htio staviti i prijedlog Zakona o izmjenama zakona o financiranju izborne promidžbe, prijedlog Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju stranaca u RH, konačni prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima i Izvješće o radu HAZU-a u 2016.


NOVO! 16:00 Za danas je Sabor završio s radom i raspravom o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću nastavit će rad.




NOVO! 15:30  “Situacija je napeta kao puška, svi su na iglama jer HDZ nema većinu”, ustvrdio je zastupnik Živog zida Ivan Pernar, koji tvrdi da Plenković nije na sjednici Kluba HDZ-a u Saboru iz čijih je prostorija Pernar upravo bio izašao, prenosi televizija N1.


Pernar je kazao i da se Andrej Plenković ponaša kao i Tomislav Karamarko te da je bahat kao Ivo Sanader, ali da za to nema pokrića.


“Da sam Plenković, dao bih Zdravku Mariću otkaz, on Plenkoviću nije lojalan”, poručio je bivši ministar uprave i bivšši potpredsjednik Vlade iz redova Mosta Ivan Kovačić i ponovio da je šef Mosta i Sabora Božo Petrov još od siječnja upozoravao na situaciju u Agrokoru: “No, odmahivali su rukom, i HBOR je dao kredit. Valjda su očekivali da će sve biti u redu, a i u medijima je bila tišina. Da se ranije govorilo, mogli smo čuti razna mišljenja, a ne sve saznati u zadnji tren”.


NOVO! 14:49 SDP-ova Milanka Opačić i jedna od potpredsjednica Sabora komentirala je stanje u državi te izglasavanje povjerenja predsjedniku Sabora. Upitana smatra li da Božo Petrov kao predsjednik Sabora ima većinu SDP-ova Milanka Opačić je rekla kako je to sad pitanje taktike.


NOVO! 14:37 “Gospodin Reiner je upravo izjavio da je irelevantno tko ima većinu u Saboru i ima li ju itko, isto je izjavio da bi Petrov komotno mogao ostaviti svoju funkciju i prepustiti je nekome odnosno drugim potpredsjednicima koji mijenjaju predsjednika Sabora”, kazao je Grmoja i za N1 upozorio na problem Reinerove logike.“Problem navedene logike je što Poslovnik Hrvatskog sabora u članku 34 stavcima 2 i 3 propisuje da ‘u slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora. Ako predsjednik Sabora ne odredi ili ne može odrediti potpredsjednika, dužnost predsjednika obnaša potpredsjednik iz reda zastupnika parlamentarne većine’. Dakle, krucijalno je pitanje ima li parlamentarne većine jer ako Petrov odstupi, a nema je, nitko ga ne može mijenjati”, kazao je Grmoja.

NOVO! 13:20 ’79 članova Sabora potpisalo je za opoziv predsjednika Sabora. Da je on imao savjesti sam bi podnio ostavku. On to ne čini, grčevito se drži fotelje, i to je ključni problem – postoji većina koja ga želi opozvati, a on ne želi otići. To nije demokratsko ponašanje’, kaže HDZ-ov Željko Reiner, a prenosi televizija N1.



‘U ovom trenutku nije važno tko ima većinu. Da li HDZ ima ili nema većinu u ovom času nije uopće pitanje’, kaže Reiner. U ovom je času ključna stvar pitanje predsjednika Sabora za kojeg znamo da nema povjerenje jer je većina protiv njega, i imenovanje novog predsjednika Sabora. To je ključno, a irelevantno je tko u ovom času ima većinu, nije u pitanju Vlada nego vodstvo Sabora’, kaže Reiner.


NOVO! 13:10 IDS, kako je već poznato, podržava smjenu Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora. IDS, jasno i glasno, NE misli koalirati s Vladom. Mi ne surađujemo s desnim strankama. IDS ne koalira ni s desnim HDZ-om ni s još desnijim Mostom”, rekao je Boris Miletić, a prenosi televizija N1. Ne zna, kaže, nikoga u Istri tko bi mogao dignuti ruku za podršku Boži Petrovu. “On se odbio pokloniti žrtvama u Jasenovcu, to je antifašističkoj Istri neprohvatljivo. IDS je za smjenu Petrova”, ponovio je Miletić.


NOVO! 12:00 Što se tiče fotelja, vi ste se ti koji se bore za fotelje, a ne mi”, odgovorio mu je Petrov najavivši raspravu o arhivskoj građi.


NOVO! 11:47 – Petrov uporno odbija HDZ-ov prijedlog o sazivanju sjednice Predsjedništva Sabora i želi progurati da se odmah raspravlja o otvaranju arhiva.


– Gospodine Petrov, vi zlorabite demokraciju. U ovom trenutku je svima jasno da je 79 članova ovog Sabora iskazalo vama nepovjerenje. Da sam ja na vašem mjestu, ja bih još tijekom vikenda dao ostavku, rekao mu je Reiner.


“Grčevito se držite ove fotelje, umjesto da napravite ono što bi bilo normalno”, dodao je Reiner, javlja televizija N1.


NOVO! 11:39 – Sada ima kvoruma, dnevni red je dopunjen većinom glasova zastupnika.


NOVO! 11:25Milorad Pupovac (SDSS) je rekao da Sabor sve više postaje – Agrokor.


– A to bi nam se moglo dogoditi i s državom. Prijedlog da se u ovim okolnostima sastane Predsjedništvo Sabora je najnormalniji prijedlog, dodao je.


NOVO! 11:23 – SDP-ov Peđa Grbin je sve što se događa nazvao travestijom.


HDZ nas sad odjednom poziva da im vjerujemo. Kako gospodo, nakon ovih 27 godina? Mi vam ne možemo vjerovati ništa. Gospodo, možete se sramiti s ovim što radite. Hrvatska danas nema funkcionirajuću Vladu. SDP do daljnjega neće sudjelovati ni u kakvim raspravama osim o dvije. Prvo, raspravljamo o povjerenju ministru Mariću. Drugo, raspravljamo o opozivu gospodinu Petrovu i trima potpredsjednicima koji tvrde da su dio većine. Nakon ovoga očekujemo da gospodin Plenković pokaže potporu 76 zastupnika. Ako se to ne dogodi jasno je što Hrvatsku čeka, rekao je.


NOVO! 11:15 – “Činjenica je da su skupili 79 potpisa. No jeste li skupili za novog predsjednika? Ja samo molim da se Hrvatskom saboru omogući rad dok se ne skupi nova većina”, poručio je Bulj i dodao da je Most “opasna skupina ljudi”, samo što je tražila da se istraži kriminal.


NOVO! 11:10 – Bačić je nakon stanke Petrovu poručio da bi mu moral morao nalagati da odmah stavi u raspravu odlučivanje o svojem statusu.


– Ovdje zahtjev nije podnijela grupa od 40 zastupnika, već natpolovična većina ukunog broja zastupnika. Ovo što vi pričate je promašena teza… Ne radi se ovdje o tome ima li Vlada većinu, nego imate li vi povjerenje ili nemate. Ja vam tvrdim da nemate, kaže Bačić. 


– Ne bježimo od rasprave o ministru Mariću. Sve ćemo vidjeti sutra, dodao je.


NOVO! 10:48 – Petrov kaže kako će točka o opozivu predsjedniku Sabora biti na dnevnom redu nakon što Vlada pokaže da ima povjerenje 76 ruku. Opet je najavio staviti dopune na dnevni red, nakon čega je više klubova opet zatražilo stanku. U prijedlog dopuna dodao je i ono što je tražio SDP – da se zajedno s njim, razriješe i tri potpredsjednika Sabora.



NOVO! 10:40 – Svima je jasno da je prošli tjedan u Hrvatskoj pala Vlada. Neka premijer pokaže novu većinu ili neka prekine ovu agoniju u kojoj se Hrvatska nalazi već godinu i pol dana, zaključio je SDP-ov Davor Bernardić.


Bernardić je izjavio u Saboru da je premijer Andrej Plenković sa zaštitom sukoba interesa, kriminala u Agrokoru i glasanjem o nepovjerenju trojici ministara cijelu Hrvatsku doveo u situaciju velike političke nestabilnosti koja će za rezultat imati i veliku ekonomsku nestabilnost, te je pozvao premijera da pokaže parlamentarnu većinu.


 Kako je obrazložio, SDP je zato danas i pokrenuo zahtjev za razrješenjem tri potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a, jer na taj način ta stranka želi da se u hrvatskom parlamentu uspostavi nova parlamentarna većina.

Dodao je i kako će svi zastupnici SDP-a sutra glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića koji je po riječima predsjednika SDP-a »najodgovorniji za stanje u državnim financijama«.


Upitan hoće li svi SDP-ovci glasati i za opoziv Bože Petrova, Bernardić kaže kako SDP, kao odgovorna stranka, stranka koja je dva puta Hrvatsku »čupala iz duboke ekonomske i moralne krize, ne namjerava držati ‘lojtre’ niti HDZ-u, ali ni Mostu«.


NOVO! 10:35 – Robert Podolnjak (MOST) rekao je kako je sve ovo dio scenarija uzurpacije vlasti.


– Prije nekoliko dana iznijet je u novinama sljedeći scenarij u HDZ-u – da se smijeni Petrov, da Jandroković nastavi upravljati parlamentom, da se ne izaberu novi ministri, a Sabor ne zasjeda do poslije lokalnih izbora. Svu vlast u državi ima Andrej Plenković. Ovaj scenarij se već počeo ostvarivati. Premijer je dužan što prije predložiti glasanje o novim ministrima, kako bi se vidjelo da Vlada ima većinu. Primjeren rok je sedam dana od razrješenja starih ministara. Dovoljno je sedam dana za formiranje nove parlamentarne većine, a svako otezanje znači da ona ne postoji, rekao je Podolnjak.


NOVO! 10:31 – Ivan Vrdoljak (HNS) pozvao je dojučerašnje partnere u Vladi, HDZ i Most na smirivanje strasti i normalizaciju ponašanja.


– Raspad ove koalicije nije kraj svijeta, ljudi. Mi vas smatramo potpuno jednako odgovornima za ovu situaciju, rekao je.


NOVO! 10:25 – HDZ-ov Branko Bačić rekao je kako Petrov više nema legitimitet voditi Sabor, jer se apsolutna većina potpisala zahtjev za razrješenjem. Zatražio je da Petrov odmah na dnevni red stavi kao prvu točku prijedlog za njegovim razrješenjem. 


NOVO! 10:19Ivan Pernar rekao je nakon stanke kako je “Petrovu već prije kazao da ne gaji lažne nade da HDZ neće htjeti skinuti i njegovu glavu”.


– Tek sada se Most probudio iz sna. Malo prekasno, ali bolje ikad nego nikad. Ova HDZ-ova vlada više nema budućnost. Nema većinu i mora otići. Pozivam premijera da dade ostavku, jer nema 76 glasova. Glas za HDZ je glas za kaos. I glas za korupciju, dodao je Pernar.