Hoće li Šeksova isprika spasiti parlament?

Sabor nema kvorum: ni SDSS više nije uz HDZ! Bebić: Raziđimo se kao gospoda

Hina

Milorad Pupovac je najavio da njegova stranka neće sudjelovati u radu Sabora dok se ne postigne dogovor na koji način će završiti zasjedanje. Oporba pristala na razgovor, ali ne želi raspravljati o "HDZ-ovim predizbornim zakonima"



ZAGREB Vladajuća većina u hrvatskom Saboru nije skupila kvorum kako bi održala glasanje, međutim, potpredsjednik Vladimir Šeks se “posuo pepelom” i ispričao se svima koje je uvrijedio i hrvatskoj javnosti zbog incidenta na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva.  Iako je napomenuo da je bio isprovociran također neprimjernim ponašanjem, Šeks je na kraju uputio žaljenje. 


»Želim izraziti žaljenje što sam isprovociran neprimjerenom reakcijom i ponašanjem zastupnica i zastupnika SDP-a na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva i sam neprimjereno reagirao. Ispričavam se svima koje sam povrijedio svojom reakcijom, svima onima koji se osjećaju povrijeđenima i hrvatskoj javnosti«, poručio je Šeks, koji je na sjednici MIP-a, gdje je bio kao gost, SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol poručio kako se »pristojnosti drži kao plesa na štangi«, upitavši je i je li joj suprug u zatvoru. 


Luka Bebić koji predsjedava saborskim zasjedanjem je to pozdravio kao “ljudski čin”.




Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac apelirao da se ovaj saborski saziv ne završi u ovakvom ozračju. Predložio je da se sazove Predsjedništvo Sabora i koordinacija klubova i pokuša postići dogovor da se opozicija vrati u sabornicu. Kazao je kako njegova stranka neće sudjelovati u radu Sabora dok se ne postigne dogovor na koji način će se završiti zasjedanje.


»Mi u Hrvatskoj za sebe s punim pravom mislimo i predstavljamo se kao civilizirano europsko društvo.  No, u saboru se u proteklo vrijeme, ne samo prije dva dana, nego i proteklih tjedana, kumulirala atmosfera u kojoj se te vrijednosti ozbiljno narušavaju«, poručio je zastupnicima HDZ-a i HSS-a te troje »manjinaca« koji su bili u sabornici.


Pupovac je novinarima ispred sabornice izjavio kako izlazak SDSS-a iz sabornice ne smatra demonstrativnim. »To je u skladu s dogovorom koji smo sinoć imali na klubu«, rekao je Milorad Pupovac.


Budući da kvorum na kraju nije skupljen Luka Bebić je najavio da će na tragu Pupavčeva prijedloga doista pozvati opoziciju na razgovor a sjednica će se nastaviti tek idućeg tjedna. 


Zastupnici opozicije prihvatit će poziv Luke Bebića na razgovor, no, kako je istaknula Vesna Pusić, to ne znači automatizmom da će se vratiti u sabornicu. 


– Jasno se pokazalo da nemaju većinu. Ne znamo što bi sada htjeli? Ali razgovor nikada ne odbijamo, istaknula je Pusić dok je Slavko Linić dodao kako su spremni razgovarati o ozbiljnim zakonskim prijedlozima ali ne i o “HDZ-ovim predizbornim zakonima”. To znači da oporba definitivno ne misli sudjelovati u glasanju o Zakonu o ništetnosti pravnih akata iz Srbije koji se ni danas nije mogao izglasati. 


U sabornici je bilo svega sedamdesetak zastupnika, od 77 potrebnih za kvorum. HDZ su iznevjerili nezavisni zastupnici Zlatko Horvat i Ivan Čehok te Ratko Gajica i Mile Horvat iz Kluba SDSS-a. U dvorani nisu bili ni Đurđa Adlešič i Šemso Tanković iako su došli u zgradu Sabora. 


U sabornici su, prije završetka sjednice, sjedili zastupnici HDZ-a, među kojima i Marko Turić i Branko Vukelić koji zbog bolesti, odnosno liječenja, već duže vrijeme ne dolaze u Sabor, zatim svih šest zastupnika HSS-a, zastupnici nacionalnih manjina Zdenka Čuhnil, Deneš Šoja i Nazif Memedi, a među nazočne je bila upisana i nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič, iako nije bila u dvorani.


Kukuriku koalicija je o napuštanju rada parlamenta izvijestila u četvrtak, objašnjavajući da ne žele biti “samo ukras” u instituciji koja je izgubila svako dostojanstvo. Nakon njih bojkot rada Sabora najavili su i Hrvatski laburisti. 


Zastupnici HDSSB-a su kazali kako će dolaziti na sjednice, ali da će, ako njihovi glasovi budu presudni za kvorum prilikom glasovanja, izaći iz sabornice, a da neće biti “rezerva” u glasovanju najavili su i iz HSP-a, čiji je predsjednik Daniel Srb poručio da na njihovu potporu, dok postoji suradnja HDZ-a i SDSS-a, ne mogu računati. 


HDZ-ovci, kojima su se u petak u saborskim klupama pridružili i neki njihovi kolege koji su već duže vremena na bolovanju,  oporbene su zastupnike optužili za “manjak domoljublja” jer nisu sudjelovali u raspravi o zakonu o odnosima Hrvatsske s Hrvatima izvan domovine, te kazali kako je to što je “lijeva strana sabornice danas prazna, potvrda da se događa nešto važno, jer kad god se u ovih 20 godina događalo nešto važno, oporbe nije bilo”. 


Bebić: Još ima šanse da se raziđemo kao gospoda


Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas kako se nada da će idući tjedan u razgovoru s kolegama, predstavnicima klubova zastupnika, pronaći rješenje za novonastalu situaciju u Saboru i smanjiti tenzije kako bi ovo zasjedanje Sabora završilo »na podnošljivo dostojanstven način«.


»Još ima šanse da se raziđemo kao gospoda, ma što god da riječ gospoda značila’, izjavio je Bebić u večerašnjem Dnevniku Nove TV, komentirajući moguće prijevremeno raspuštanje rada šestog saziva Hrvatskog sabora.


Dodao je kako je svima u interesu da ovo zasjedanje Sabora bude u skladu s tradicijom.


Bebić smatra da još uvijek ima šanse da predizborna kampanja bude vođena na pristojan i uviđajan način. »Kada god prijeđemo granicu ljudskim istupima koji su prouzročili provokacije, onda se na njih još žešće odgovara, a to trebamo smiriti’«, rekao je.


Naglasio je i da mu nije bilo drago kada je čuo zadnje polemike između vladajuće i oporbene strane. »Nije to ništa bilo dovoljno dramatično da bi se tako dramatično završilo« ocijenio je Bebić.»Moja je namjera da smirimo tenzije i da na takav način pokažemo veličinu, a to je i poruka biračkom tijelu, hoće li u idućem mandatu zastupnici zbog ovakvih ekscesa izlaziti iz Sabora«, kazao je Bebić.

Istaknuo je i kako nikada ništa nije idealno shvaćao, ali da postoji mjera koju ne treba prelaziti, bez obzira o čemu se i o kome se radilo.


»Treba smanjiti tenzije, smanjiti razlike, staviti u žižu ovo što je bitno, zanemariti manje bitno ili ne bitno«, poručio je Bebić.