Rezervna domovina

SUD ODBIO IZRUČENJE Mamić: “Sviđa mi se što se štite moja prava”

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Mamić je na ročištu imao samo riječi hvale za bosanskohercegovačko pravosuđe



SARAJEVO Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak kojim je utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj na temelju presude kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novaca iz »Dinama«, potvrđeno je Hini u petak.


»Izvanraspravno vijeće Suda BiH uvažilo je mišljenje sutkinje za prethodni postupak Suda BiH i donijelo rješenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića u Hrvatsku. Sukladno članku 45. stavak 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima 19. srpnja 2018. godine cijeli spis je dostavljen vijeću Prizivnog odjela Suda BiH na konačnu odluku«, stoji u pisanom očitovanju suda dostavljenom na upit Hine.


Ovakva odluka donesena je na temelju prijedloga sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović koja je u utorak saslušala argumente Tužiteljstva BiH i Mamića i njegove obrane.




Na ročištu održanom ranije ovog tjedna zastupnica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiočić konstatirala je kako Mamić ne može biti izručen s obzirom da je međudržavni sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske potpisan u studenom 2012. godine a kaznena djela za koja je on osuđen počinjena su prije tog razdoblja te bi izručenje u njegovu slučaju značilo retroaktivnu primjenu tog ugovora, što nije dopušteno.


Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić s tim se u cijelosti suglasio kazavši u utorak kako očekuje odluku koju je izvanraspravno sudsko vijeće i donijelo.


I Mamić je na ročištu imao samo riječi hvale za bosanskohercegovačko pravosuđe.


»Sviđa mi se stav tužiteljstva da se štite i moja prava«, kazao je tada Mamić koji se potužio kako su mu prava u Hrvatskoj bila ugrožena pa je stoga pravdu potražio »u svojoj drugoj državi«.


Tužiteljica Bosiočić na ročištu je pojasnila kako Hrvatskoj ostaje mogućnost ustupanja cijelog slučaja bosanskohercegovačkom pravosuđu odnosno slanja zahtjeva za provedbu presude ukoliko Mamić bude pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.