ŠTO SE KRIJE IZA OVE MRAČNE VIROVITIČKE PRIČE Javni obračun gradonačelnika Kirina s mrtvim suradnikom

Boris Pavelić

FOTO: D. Špehar / PIXSELL, Boris Pavelić

FOTO: D. Špehar / PIXSELL, Boris Pavelić

Ne zna se ni koliko novca nedostaje ni tko je to učinio, ali je financijski pročelnik momentalno otpušten i javno, premda anonimno, optužen za ovisnost o kockanju, i to baš na dan kada je njegovo tijelo pokopano



VIROVITICA – Naša je zakonska obveza da šutimo – to je za naš list u četvrtak poslije podne izjavila glasnogovornica grada Virovitice Martina Bašić, četiri dana nakon što je beživotno tijelo 37-godišnjeg pročelnika gradskoga Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Siniše Palma pronađeno kako visi na drvetu uz Dravu, petnaestak kilometara od grada.


Ta »obveza« da glasnogovornici »šute« nije međutim jedini citat što ovih dana zaokuplja pažnju užasnutih građana varošice na zapadnome ulazu u Slavoniju: »Što manje znate, to bolje«, običavao je bližnjima navodno govoriti isti taj Siniša Palm, dugogodišnji dužnosnik virovitičke gradske uprave, čovjek – kako pričaju – samozatajan, skroman i povučen, ni po čemu istaknut, za kojega, primjerice, neki od suigrača s teniske rekreacije »nisu ni znali da je bio na visokim položajima u gradskoj upravi.«


Kronologija više skriva nego što otkriva: u ponedjeljak, 3. lipnja prije podne, virovitička gradska uprava objavila je kratko priopćenje, koje je potpisao gradonačelnik Ivica Kirin, u kojemu tvrdi da je »na štetu proračuna grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela«. »Isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti«, objavio je Kirin.




Nedugo kasnije, gradska uprava objavljuje da je pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Siniša Palm »tragično preminuo u 37. godini života«. Gradom se odmah proširila priča kako se mladi čovjek ubio. Dan kasnije, u utorak, Siniša Palm pokopan je na gradskome groblju. No kontroverza već traje: zar su spomenuta priopćenja objavljena nakon što su u gradskoj upravi doznali da je pronađeno Palmovo tijelo? I odmah se produbljuje: na dan Palmova pokopa, u utorak, samo dan nakon što je pronađeno tijelo, gradonačelnik Kirin na portalu gradske uprave objavljuje osobnu izjavu u kojoj, prema ocjeni mnogih novinara, iznosi utužive i klevetničke tvrdnje na račun svojega dojučerašnjeg najbližeg suradnika, ne spominjući njegovo ime.


»Otkrilo se«, tvrdi Kirin, »da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu«. Kako se to »otkrilo«, tko je to učinio, kako i na temelju kojih dokaza – o tome nema ni riječi. Kirin međutim govori o »nevjerojatnoj krađi i pronevjeri«, za koju je, nedvosmisleno sugerira, odgovoran baš Siniša Palm, njegov suradnik koji se baš tog dana objesio, prema tvrdnjama koje nije potvrdilo nijedno službeno tijelo.


Gradonačelnik još tvrdi – na dan pokopa, podsjećamo – kako su »u ovom slučaju prave žrtve grad Virovitica i porezni obveznici«, pa uvjerava kako je »način na koji je stvorena šteta bio nama skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama«.


Zgrožena Virovitica


Dakle: ne zna se ni koliko novca nedostaje, ni kako je opljačkan, ni tko je to učinio – ali je financijski pročelnik momentalno otpušten i javno, premda anonimno, optužen za ovisnost o kockanju, i to baš na dan kada je njegovo tijelo pokopano, jer je čovjek dan ranije pronađen obješen. Takav javni obračun s mrtvim kolegom zgrozio je virovitičku javnost možda podjednako kao smrt dobroćudnog sugrađanina, koji je živio s majkom, i javljao joj se, navodno, toliko često da je u svakom trenutku znala gdje joj je sin.


Zato su krenula ogorčena javna pitanja. Prva, i najrelevantnija, postavili su nezavisni novinari okupljeni oko portala virovitica.net. Zašto je Palm otpušten prije nego je što završena ikakva istraga? »Na kraju, gradonačelnik Kirin ima na leđima težak i vrlo neugodan ‘slučaj Fimi medije’, pa obnaša dužnost gradonačelnika«, podsjetio je vlasnik portala Goran Gazdek na paradoks u kojemu gradonačelnik, kojemu se već godinama sudi u najvećemu korupcijskom skandalu neovisne Hrvatske, za korupciju optužuje svojega pročelnika koji se ne može braniti, jer je u nerazjašnjenim okolnostima umro.



Kirin, pak, pravi je bandićevski tip političara, gradonačelnik bez poraza na izravnim izborima, u čijem je razdoblju Virovitica doslovno izmijenila svoje lice – bez sumnje nabolje. Posljednji, upravo povijesni projekt, obnova je samoga središta grada, povijesnog parka s gizdavim neoklasicističkim dvorcem Pejačević u središtu, novcem iz fondova EU, koji su gradski proračun povećali, ni manje ni više, nego gotovo četiri puta – na 290 milijuna kuna.


Sve je to Kirin, činilo se donedavno, ostvario svojim već znamenitim »bećarskim« pristupom, brižljivo gradeći image političara otvorenog i pristupačnog svima, i »crnima« i »crvenima«, i siromašnima i bogatima, političara nadasve poštenog i oslobođenog svake pohlepe, ideološki neopterećenog, pa čak i spremnog da katkad ignorira čelični zagrljaj vlastite stranke, u Virovitici nepobjedivog HDZ-a.


A onda, kao niotkuda, ovaj nepotkrijepljeni, niski napad na mrtvog suradnika. Ničeg logičnijeg nego se odmah sjetiti već spomenutoga suđenja Kirinu u jednome od rukavaca »slučaja Fimi medija«, u kojemu je optužen da je s milijun kuna poreznih obveznika, na zahtjev moćnijih hadezovaca, kao ministar policije punio crne fondove HDZ-a. Proces nije završen do danas.



Uznemirujuća pitanja samo se nižu: zašto nije obavljena obdukcija? Koliko, zapravo, novca nedostaje u gradskoj blagajni? Ako su točne neslužbene informacije, riječ je o 17 milijuna kuna, što je gotovo četvrtina izvornog proračuna – kao da hrvatski ministar financija, na razini države, pronevjeri, ni manje ni više nego – 30 milijardi kuna. Cijeli niz kontroverzi ispleo se oko nerazjašnjene smrti Siniše Palma i navodne pljačke stoljeća u virovitičkoj gradskoj upravi. Ali – kako to s netransparentnom vlašću uvijek biva – što su kontroverze teže, vjerodostojnih je informacija manje. »Osim priopćenja koja ste vidjeli, nećemo više ništa govoriti.


Naša je zakonska obveza da šutimo«, s nelagodom u glasu, ponavljajući uporno isto, govorila je za naš list gradska glasnogovornica Martina Bašić kada smo u četvrtak telefonom zahtijevali da nam odgovori koliko novca nedostaje u gradskome proračunu, te otkud znaju da ga je pronevjerio baš Siniša Palm. Dan kasnije, u nadi da je gradska uprava odlučila promijeniti strategiju ježa i kornjače – »zatvori se i šuti« – u petak smo se osobno uputili u ured gradonačelnika Kirina, smješten u nedavno obnovljenoj, staroj i lijepoj kući u središtu Virovitice, preko puta dojmljivog dvorca Pejačević. Na porti sjedi čovjek u bijeloj majici na kojoj, umjesto grba, piše »Zaštita – pretorijanska garda«. Objašnjavamo što trebamo, a on ljubazno zove glasnogovornicu Bašić, pa se odmah ispričava, jer eto – nje nema. »Mogu vam dati njezin telefonski broj.« Broj imamo, ali ne kanimo iznova slušati duhovitosti o »zakonskoj obvezi da šute«.


Iznijeti dokaze


Siniša Palm živio je u skromnoj, novoobnovljenoj kući u širem središtu grada. Novinarka virovitica.net-a Iva Anzulović odvela nas je jučer onamo, s nelagodnom nadom da bi njegova majka bila spremna primiti još jednog novinara, nakon što je nakon pokopa pristala razgovarati samo s novinarkom Anzulović. »Pustite me nasamo s mojom tugom«, ljubazno ali odlučno zamolila nas je Palmova majka. Njegovi prijatelji još su u šoku. Mario Perša, sin vlasnika virovitičkog »Autocentra Pepa« i Palmov dugogodišnji prijatelj, osobno je išao po Sinišin automobil, nađen sav u blatu tik uz Dravu i mađarsku granicu, nedaleko od mjesta na kojemu je pronađen unesrećeni čovjek, »između Turanovca i Terezinog polja, iza kućnog broja 17, pa lijevo«.


Automobil je sada parkiran u Autocentru Pepa. Na stražnjem sjedištu i sad je plava majica kratkih rukava s natpisom: »Gradska uprava – uvijek vama na usluzi«. »Siniša je bio jedan od najboljih, nikad opsovao nije. Jako sam, jako šokiran. Znao je, kao i svatko od nas, odigrati na web-kladionici, ali šanse nema da je pokrao toliki novac«, kazao nam je Mario. »Ma dajte, pa taj ni poene u tenisu nije krao, a kamoli novac«, svjedočili su nam još neki poznanici čovjeka koji više ne može opovrgnuti gradonačelnikove optužbe.



Ali može ih, možda, opovrgnuti sam taj gradonačelnik. Ako ne to, onda je svakako dužan iznijeti dokaze za svoje tvrdnje. Jer, već ni elementarni podaci Kirinu ne idu na ruku: do 12. svibnja 2016. Palm je bio viši stručni savjetnik za riznicu grada Virovitice. Već tada je, dakle, bio čovjek od Kirinova povjerenja. Tada je, nikako ne bez odobrenja gradonačelnika Kirina, imenovan direktorom Informativnog centra Virovitica, medijske kuće s novinama, radijom i web-portalom u vlasništvu gradova i općina kojima već desetljećima dominira HDZ. Na direktorskom je mjestu, svjedoče opozicijski vijećnici, Palm vjerno provodio naloge Kirinove vlasti. Potkraj srpnja 2017., gradonačelnik je Palma postavio za pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo.


No sad tek dolazi najzanimljiviji dio: voditeljica Odjela za gospodarstvo, koji je dio Upravnog odjela za financije i gospodarstvo, jest – gradonačelnikova supruga Sanja Kirin. Palm je, dakle, bio podređen gradonačelniku, a nadređen njegovoj supruzi, koja je, istodobno, vijećnica u skupštini Virovitičko-podravske županije, gdje je i predsjednica Kluba HDZ-a. Tu će vam gospođu, pak, u Virovitici opisati kao »puno većeg zmaja« nego što je njezin suprug, naizgled dobrodušni Ivica Kirin, kojeg su prozvali »jubito« kada nije znao izgovoriti »youtube«.


Odsad, međutim, Ivica Kirin nosi i teret neargumentiranih objeda protiv mrtvog suradnika – teret i moralni i pravni – ali i obvezu da objasni što mu se događa u proračunu; njegovu stranku, pak, opteretila je još jedna ružna nerazjašnjena afera, o kojoj se svakako dužan izjasniti i premijer Plenković osobno. Virovitičani, pak, odsad su prisiljeni živjeti s osjećajem kako njihov grad, koji upravo poprima neuobičajeno ulašteno lice, nije drugo doli Potemkinovo selo zastrašujućih mračnih tajni.