Praznik

SSSH i Matica sindikata za 1. svibnja organiziraju zajedničku prosvjednu povorku ”Za reforme, za ljude”

Gabrijela Galić



ZAGREB – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata za međunardoni praznik rada, 1. svibnja, organiziraju zajedničku prosvjednu povorku »Za reforme, za ljude«. U prosvjednoj povorci koja će krenuti od zagrebačkog Radničkog doma do Maksimira prema očekivanju Mladena Novosela, predsjednika SSSH naći će se nekoliko tisuća ljudi.


– Nadam se da će onih 77 posto uvjernenih da vlada vodi zemlju u krivom smjeru doći na prosvjed umjesto da roštiljaju i odmaraju se kod kuće – kazao je Vilim Ribić, predsjednik Matice aludirajući na ankete prema kojima taj postotak građana smatra da Vlada ne radi dobro. Planirano povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina je ekonomski, socijalno i humano neodrživo, ističe Ribić dodajući kako bi 77 posto građana trebalo rušiti tu i takvu politiku. Podsjećajući na tehnološke promjene koje ni Hrvatsku neće zaobići, on navodi kako bi trebalo razmisliti o spuštanju dobne granice za odlazak u mirovinu, što mnoge zemlje već rade. Osim toga, tehnološki napredak potakao je razmišljanja o uvođenju temeljnog dohotka te skraćivanju radnog dana.


– Ovo je prilika da se država vrati građanima jer su mnogi na nju stavili kandže, a to ne može promijeniti nitko osim samih građana. Zato ih pozivamo da se pridruže prosvjedu -veli Ribić. Njegov kolega Novosel ističe kako sindikati traže reforme koje će im omogućiti bolji život te više ne žele biti »taoci interesa kapitala i politike u njegovoj službi« . Podsjeća kako je porezna reforma boljitak donijela onima koji imaju više. Sada, kako veli, bez imalo grižnje savjesti i srama, Vlada najavljuje podizanje dobi za odlazak u mirovinu znatno ranije no što postojeći zakon propisuje kao i dodatno kažnjavanje onih koji odlaze ranije u mirovinu.




– U Hrvatsko je prosječna životna dob kraća nego u europskim zemljama koje su podigle dobnu granicu za odlazak u mirovinu – veli Novosel. Dodaje kako se najavljuje i reforma zdravstva u korist interesnih lobija i privatnog kapitala pa postoji opasnost da se u nekim djelovima zemlje izgubi primarna zdravstvena zaštita. Ističe Novosel i da je tržište rada pokazalo da poslodavci nisu bili u pravu te da uvoz radne snage ne može riješiti nedostatak radnika.


– Poslodavci moraju shvatiti da nema kvalitetne radne snage koja će dolaziti u Hrvatsku raditi za male plaće – ističe Novosel. Osim plaća, zdravstva i mirovinskog sustava u fokusu ovogodišnje provsvibanjskog prosvjeda je i reforma obrazovanja kroz povećanje kvallitete i izdvajanja. Ribić ističe kako su EU sredstva omogućila Vladi da smanji domaća izdvajanja za obrazovanje, ali novac iz Eu fondova nije povećao standard obrazovnog sustava. On je, kako veli, otet za potrebe koje diktira vojno-veteranski lobi. Sindiakti progovaraju i o promjeni odnosa prema EU naglašavajući kako za Hrvtasku nema alternative.



Zajedničko obilježavanje Praznika rada dvije centrale, prema Novoselovima riječima organiziraju na tragu dobre suradnje. Naš upit zbog čega u organizaciji nema i Nezavisnih hrvatskih sindikata i znači li to da s njima nema dobre suradnje, jako je uzrujao Novosela do te mjere da nam je poručio: »Ako je netko došao da iscenira sukob na sindikalnoj sceni, ne misli dobro za hrvatsko radništvo«. Sasvim legitiman upit, izazvao je nervozicu kod Novosela koji je čak zatražio da se o tome ne postavljaju pitanja jer to nije tema konferencije. Navodi da su u prosvjedu otvoreni za sve sindikate, a u Hrvatskoj ih ima puno koji su izvan tri sindikalne centrale. Dodaje i: »Ni u ludilu nemojte pomišljati da postoji bilo kakav sukob na sindikalnoj sceni«.



– To što smo u nekoj obitelji ne znači da trebamo odrezati pola mozga kao što to čine predstavnici Vlade kada odu u Bruxelles – veli Ribić navodeći kako hrvatska politika u Bruxelesu treba biti aktivna.