Internacionaliziran slučaj

SMRT NA GRANICI Odvjetnica male Madine tužila Hrvatsku sudu u Strasbourgu

Jasmin Klarić

Madine Hosseini / arhiva NL

Madine Hosseini / arhiva NL

Odvjetnica je podnijela i ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH zbog težih povreda ljudskih prava obitelji



Odvjetnica afganistanske migrantske obitelji Hosseini, Sanja Bezbradica Jelavić jučer je, kako doznaje naš list, podnijela prijedlog radi privremene mjere Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH zbog težih povreda ljudskih prava obitelji.


Kako kaže Bezbradica Jelavić, koja nema pristup obitelji već dva tjedna otkad su u Tranzitnom prihvatnom centru za strance Tovarnik, na taj korak se odlučila jer su joj iz MUP-a tvrdili da je obitelj nije opunomoćila kao odvjetnicu, a jučer je jedna od članica te obitelji Centru za mirovne studije u telefonskom razgovoru kazala da su tražili da ih zastupa Bezbradica Jelavić.


Podsjetimo, radi se o obitelji šestogodišnje Madine Hosseini koja je poginula pod naletom vlaka na granici Srbije i Hrvatske u studenom prošle godine. U noći između 20. I 21. ožujka ostatak obitelji ušao je u Hrvatsku i zatražio azil i od tad su u Tovarniku. Bezbradica Jelavić ih zastupa u procesu oko Madinine pogibije.




– Postoje indicije da se obitelji Hosseini krše ljudska prava zajamčena člankom 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, u smislu nehumanog i nečovječnog postupanja, članku 6. u smislu onemogućavanja prava na pristup postupku izabranom odvjetniku i u članku 8. koji govori o povredi prava na obiteljski život.


Nadalje, obzirom na pripadnost društvenoj skupini migranata, radi se o diskriminaciji«, kazala nam je Bezbradica Jelavić. Nije htjela spekulirati koliko bi vremena trebalo da ESLJP-a donese odluku o privremenoj mjeri, ali je kazala kako očekuje daljnji razvoj događaja koji će biti »dovoljno brz da se ne dogode dodatne povrede ljudskih prava«.


Na naše pitanje zašto se odvjetnici Bezbradica Jelavić ne dozvoljava pristup obitelji Hosseini, iz MUP-a su odgovorili upućivanjem na svoju reakciju na napis tjednika Globus o cijeloj priči oko Madine. U toj reakciji kažu kako su sve osobe smještene u Tovarniku iskoristile mogućnost odabira odvjetnika s liste pružatelja besplatne pravne pomoći.


»Optužbe i navodi da ovo Ministarstvo tražiteljima međunarodne zaštite u Tranzitno prihvatnom centru Tovarnik ne omogućava pružanje pravne pomoći i pristup odvjetnika nisu točne i ni na koji način ne doprinose zaštiti najboljeg interesa ni odraslih osoba niti djece, već manipulaciji i krivom informiranju sveukupne javnosti i budućih potencijalnih tražitelja međunarodne zaštite o tom institutu«, kaže se u reakciji MUP-a.