Završnica Lige prvaka

SLIJEDI NOGOMETNI SPEKTAKL: Bayern i Real po sedmi put u polufinalu Lige ili Kupa prvaka

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

U polufinalu Lige prvaka Real i Bayern prvi put su se sastali u sezoni 1999/2000. U Madridu je bilo 2-0 za "kraljevski klub", a u Muenchenu 2-1 za Bavarce. Real je u španjolskom finalu na pariškom Stade de Franceu svladao Valenciju sa 3-0.



ZAGREB – Nogometaši Bayerna i Real Madrida po sedmi će put u povijesti odlučivati koji će se od ta dva europska velikana probiti do finala i boriti za naslov najbolje momčadi Starog kontinenta, odlučeno je ždrijebom polufinala ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka, koji je u petak održan u Nyonu.


Povijest njihovih polufinalnih okršaja daje nadu Bavarcima, jer su u tim dvobojima bili uspješniji, dohvativši finale u četiri navrata. U dosadašnja 24 europska okršaja, i Bayern i Real ostvarili su po 11 pobjeda, a dvije su utakmice završile neodlučenim ishodom.


U polufinalu Kupa prvaka u sezoni 1975/76. Bayern je u Madridu izvukao remi 1-1, a pobjedom u uzvratu 2-0 izborio nastup u finalu, u kojem je u Glasgowu pobijedio francuski Saint-Etienne sa 1-0 te treći put zaredom postao europskim prvakom.




U sezoni 1986/87. Bayern je u prvoj utakmici na Olimpijskom stadionu u Muenchenu slavio s uvjerljivih 4-1 pa minimalna, 1-0 pobjeda Reala u uzvratu nije bila dovoljna Madriđanima za prolaz. Finale Kupa prvaka odigrano je na bečkom Prateru, a Bayern je poražen sa 2-1 od Porta.


U polufinalu Lige prvaka Real i Bayern prvi put su se sastali u sezoni 1999/2000. U Madridu je bilo 2-0 za “kraljevski klub”, a u Muenchenu 2-1 za Bavarce. Real je u španjolskom finalu na pariškom Stade de Franceu svladao Valenciju sa 3-0.


Bayern je uzvratio godinu dana poslije, a slavio je u obje polufinalne utakmice. U Madridu je bilo 1-0, a u Muenchenu 2-1. U finalu odigranom u Milanu Bayern je boljim izvođenjem jedanesteraca sa 5-4 bio bolji od Valencije.


Bayern je do finala preko Reala stigao i 2012. godine. Bavarce je i tada vodio njihov današnji trener Jupp Heynckes, a odluka o finalistu pala je tek boljim izvođenjem jedanesteraca, nakon što su obje utakmice završile 2-1 u korist domaćina. Bayern je bio bolji sa 3-1 u udarcima s bijele točke, ali ih je ‘lutrija penala’ koštala novog naslova europskog prvaka, koji je na njihovoj Allianz Areni završio u rukama Chelseaja.


Posljednji put su za mjesto u finalu Real i Bayern igrali 2014. godine. S 1-0 u Madridu i uvjerljivih 4-0 u Muenchenu, Real je prošao u finale, u kojem je u Lisabonu sa 4-1 u produžetku nadigrao Atletico. Bio je to prvi od tri trijumfa u Ligi prvaka koji je osvojila današnja generacija Reala, predvođena ponajboljim svjetskim nogometašem Cristianom Ronaldom i kapetanom hrvatske reprezentacije Lukom Modrićem.


Zanimljivo, osim polufinalnih okršaja, u kojima su Bavarci bili uspješniji, Real i Bayern još su se pet puta sastajali u nokaut utakmicama Kupa ili Lige prvaka. Triput se radilo o četvrtfinalima, a dvaput o osmini finala, a Madriđani su četiri puta bili uspješniji. Posljednji put kad su igrali, u četvrtfinalu Lige prvaka 2017. godine, Real je slavio sa 2-1 u Muenchenu te sa 4-2 u uzvratu, ali tek u produžetku, nakon što je u osvnovnih 90 minuta bilo 2-1 za Bayern.


Liverpoolu i Romi ovo će biti treći dvoboj u nokaut fazi. Liverpool je u dosadašnjih pet utakmica dvaput slavio, dvaput je bilo neodlučeno, a jednom je pobijedila Roma.


Prvi dvoboj bio je ujedno i najvažniji, jer su se ta dva kluba sastala u finalu Kupa prvaka 1984. godine na rimskom Olimpicu. No, domaći teren nije se pokazao prednošću za Rimljane. Nakon 90 minuta bilo je 1-1, a Liverpool je do naslova stigao boljim izvođenjem jedanesteraca.


Sve do 2001. godine Liverpool i Roma se nisu sastajali, a onda ih je ždrijeb spojio u 4. kolu Kupa UEFA. Liverpool je slavio u Rimu sa 2-0 pa je i minimalnim porazom (0-1) u uzvratu prošao dalje te u jednom od nezaboravnih finala, odigranom u Dortmundu, “zlatnim” golom u 26. minuti produžetka sa 5-4 u pobijedio španjolski Alaves.


Sljedeće sezone Liverpool i Roma bili su u istoj skupini druge faze Lige prvaka. U Rimu je bilo 0-0, a Liverpoolu 2-0 za “crvene”. Liverpool je prošao dalje, ali je u četvrtfinalu eliminiran od Bayera iz Leverkusena.