Politički bard

ŠEKS OTKRIO PLAN Sabor bi trebao zaključiti sjednicu i nastaviti nakon lokalnih izbora

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Izjava Petrova je čista politička izjava koja nije utemeljena na Ustavu, ni na zakonu, niti na Poslovniku i treba naći političke odgovornosti kod svih političkih aktera da se ova situacija prevlada, rekao je Šeks



Bivši HDZ-ov predsjednik Sabora Vladimir Šeks ustvrdio je u četvrtak da bi Sabor nakon ostavke Bože Petrova trebao zaključiti sjednicu, a potpredsjednik Sabora najaviti da će sljedeća sjednica biti nakon lokalnih izbora.


»Ministar (Zdravko) Marić je ostao, predsjednik Sabora je dao ostavku i to je jedini logični sljedeći potez koji treba povući, kazao je Šeks novinarima u Hrvatskom saboru.


Dodao je i da se parlamentarna većina testira i utvrđuje, kao što je iznio i predsjednik Ustavnog suda, u postupku povjerenju ili nepovjerenju Vladi ili pojedinim članovima, odnosno u posebnom postupku koji je predviđen Zakonom o Vladi.




»Izjava Petrova je čista politička izjava koja nije utemeljena na Ustavu, ni na zakonu, niti na Poslovniku i treba naći političke odgovornosti kod svih političkih aktera da se ova situacija prevlada. Bilo bi najuputnije da se ova sjednica zaključi i da se sljedeću zakaže za iza lokalnih izbora. Vlada fukcionira i tu treba staviti točku na i«, poručio je Šeks kojega se u javnosti u posljednje vrijeme često opisuju kao jednog od političkih mentora premijera Andreja Plenkovića.


Na pitanje kako je HDZ-ov Željko Reiner mogao preuzeti predsjedanje sjednicom nakon Petrovljeve ostavke Šeks je rekao da prema saborskom Poslovniku u slučaju da je predsjednik spriječen na njegovo mjesto stupa potpredsjednik Sabotra izabran iz paralmenetarne većine.


»Tri su birana iz redova parlamentarne većine, koja je postojala u vrijeme kada su oni birani i sasvim je legitimno i u skladu s Poslovnikom da jedan od njih poput akademika Reinera zasjedne privremeno u tu stolicu…«.