Rasprava na Ibleru

SDP danas odlučuje o pokretanju opoziva Plenkovića: Bernardić želi nove izbore, milanovićevci – ne

Tihana Tomičić

Dobar dio zastupnika iz vremena Milanovićeve Vlade upozorio je šefa SDP-a Davora Bernardića da stranka nije spremna za izbore, te da ne treba forsirati opoziv premijera Andreja Plenkovića



RIJEKA   Iako su u kontaktu i s HNS-om, IDS-om, ali i nekim ljudima iz Mosta, u vrhu SDP-a smatraju da njihova stranka kao lider oporbe mora u ovoj političkoj krizi nastaviti inzistirati na novim izborima.


Suradnici šefa stranke Davora Bernardića smatraju da SDP treba pokrenuti i opoziv premijera Andreja Plenkovića, budući da je Vlada  disfunkcionalna i trenutno nema  sigurnu većinu, a ne samo ministra Zdravka Marića.


Stoga se očekuje da će Bernardić za danas sazvati i izvanrednu sjednicu Predsjedništvu SDP-a, uoči sjednice Glavnog odbora, na kojoj će se donijeti i odluka o opozivu Plenkovića.


Žele »clean start«




– Nema nikakvog preslagivanja. Iako mi razgovaramo sa svima, preslagivanje nije naša opcija, ne mislimo mi biti partneri bilo kome nakon razvoda jednog braka, kad već nismo bili ni ljubavnici u tom odnosu. To je tuđa brakorazvodna parnica. Mi želimo »clean start«, rečeno nam je jučer kasno popodne na Ibleru. Pojašnjavaju da HDZ ima svoje mutne radnje koje treba raščistiti, da Plenkovića smatraju zaštitnikom interesne mreže vezane ne samo uz Agrokor, jer je jasno da mu je važnije zaštititi jednog Marića nego cijelu Vladu, te da stoga treba tražiti opoziv tog premijera.


Zasad će se čekati prvo rasprava o ministru Mariću idućeg tjedna, pa HDZ-ov opoziv Bože Petrova, pa izbor novog predsjednika Sabora, pa novih ministara, no svakako prevladava stav da SDP mora krenuti u opoziv samog Plenkovića.



SDP-ov Glavni odbor na današnjoj će sjednici dovršiti posao oko formiranja savjeta stranke, kao novog tima koji bi SDP trebao voditi k pobjedi na parlamentarnim izborima, ali i donijeti novi etički kodeks po uzoru na Račanova načela rada iz 2006. godine.



To međutim ne misle svi u stranci, i jučer ujutro je na sjednici kluba zastupnika SDP-a u Saboru opet bilo burno – dobar dio zastupnika iz vremena Milanovićeve Vlade upozorio je Bernardića da SDP nije spreman za izbore, te da ne forsira opoziv premijera.


Stranka će potonuti, rejting je u padu, a ovo će Plenkovića samo ojačati i izbori sad ne trebaju SDP-u, kazali su bivši »milanovićevci«. Oko toga se jučer razvila oštra rasprava, a na Ibleru objašnjavaju da tako mogu govoriti samo ljudi koji bi u toj situaciji mogli izgubiti svoje saborske fotelje.Naime, jasno je da Bernardiću izbori odgovaraju utoliko što će on tada sastavljati nove liste za Sabor i uklonit će svoje kritičare koji mu cijelo vrijeme ne daju mira, dok ovim drugima ne odgovaraju jer se vjerojatno neće naći na novom popisu za Sabor.

Glava u torbi


Ima i onih, čini se, koji žele parlamentarne izbore, ali potom i gubitak izbora za SDP kako bi potom mogli »utopiti« Bernardića i sami preuzeti stranku, a sada mu se prikazuju kao bliski. »Neki od onih na koje se Bero oslanja zapravo mu nose glavu u torbi, neki čak osnivaju nezavisne udruge kroz koje ga poslije misle rušiti«, objasnio nam je jučer jedan od zastupnika.


Jasno je da Bernardić kao lider oporbe ovu situaciju mora iskoristiti kako bi isposlovao opoziv Plenkovića i pad Vlade, no čini se da će i unutar stranke opet probleme raditi oni koji misle da se neće naći na novoj listi za Sabor.