Optimizam i oprez

SDP apsolutno zadovoljan situacijom: Nema preslagivanja Vlade, čisti mandat jedina opcija

Dražen Ciglenečki

Zoran Milanović za sada ne izlazi u javnost  / Snimio D. JELINEK

Zoran Milanović za sada ne izlazi u javnost / Snimio D. JELINEK

Prvo moramo postići konačan dogovor o izboru ustavnih sudaca i provesti ga u Saboru. Iako su za dvotrećinsku većinu dovoljni zastupnici SDP-a i Domoljubne koalicije, dobro bi bilo da u tome sudjeluje i Most, kažu u SDP-u



U SDP-u su apsolutno zadovoljni već sadašnjim učinkom svojeg zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade.


– Sasvim je jasno da je ta naša inicijativa natjerala Most da se okrene protiv Karamarka i time ovu Vladu dovedu do ruba raspada. Da nismo to poslali u saborsku proceduru, Most bi i u tom slučaju negodovao zbog otkrića o poslovnim vezama Karamarkove supruge i lobista MOL-a, ali malo je vjerojatno da bi ultimativno tražili Karamarkovu ostavku. Znači da je ovaj naš prijedlog u potpunosti ispunio svrhu i prije glasovanja u njemu u Saboru. Pokazao je u kakvom je stanju parlamentarna većina, ocjenjuje visoki dužnosnik SDP-a.


Upitni glasovi


No, u toj se stranci još ne zalijeću u prognozama ishoda glasovanja o Karamarku u Saboru, ako se rasplet ne dogodi ranije.




– Ne možemo biti sigurni da bi svi oporbeni zastupnici bili protiv Karamarka, a kamoli cijeli Most. Puno toga utječe na ljude kod ovakvih odluka. Ali, čak i kad ne bismo uspjeli okupiti većinu za opoziv Karamarka, ne vjerujem da bi Vlada mogla opstati nakon ovakvog raskola između HDZ-a i Mosta.


Prijevremeni izbori su realnost, smatra naš sugovornik.


O eventualnom preslagivanju u Saboru i mogućoj suradnji s Mostom, u SDP-u se više ozbiljno ne razmišlja.


– Iz jednostavnog razloga – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a – jer bi koaliranje s Mostom bez izbora građani svakako osudili i rejting SDP-a mogao bi zbog toga samo padati, a realno je da bi preslagivanjem opet bila sazdana jedna vrlo nestabilna, nekoherentna, a također i nekonzistentna koalicija. Tko zna kako bi sve izgledalo da sad moramo surađivati s Mostom!? Građanima je dosta ovog cirkusa i oni mogu samo osuditi sve koji nastavljaju s bilo kojom vrstom matematike, kaže naš sugovornik iz vrha stranke.


– Novi, čist, legitimni mandat za sastav vlade jedina je opcija koja je za SDP prihvatljiva, kažu na Ibleru.


Takav stav podupiru doslovce svi s kojima smo iz Predsjedništva SDP-a jučer razgovarali i Milanović će imati podršku ako na pozive Mosta na razgovore to odbije i time svjesno izazove nove izbore.


Dogovor nužan


– Nama izbori odgovaraju, a i građani ih žele, kažu u SDP-u. Da je Most htio s nama rušiti Karamarka ili HDZ, valjda bi onda o tome razgovarali unaprijed, prije nego je sve ovo krenulo. Radi se o nekoj »misiji« Bože Petrova i Mosta, i realnost su novi izbori. A mi smo sigurni da ćemo nakon njih biti u prilici sastavljati novu vladu, kažu u vrhu SDP-a.


To, međutim, ne znači da idućih dana neće biti razgovora između vodećih ljudi SDP-a i Mosta, ali i HDZ-a.


– Mi prvo moramo postići konačan dogovor o izboru ustavnih sudaca i provesti ga u Saboru. Iako su za dvotrećinsku većinu dovoljni zastupnici SDP-a i Domoljubne koalicije, dobro bi bilo da u tome sudjeluje i Most. Nadalje, ako pada Vlada, a to je izvjesno, Sabor bi trebao odlučiti o samoraspuštanju kako bi se moglo ići na nove izbore. Za raspuštanje Sabora je, sukladno Ustavu, potrebna većina svih zastupnika, dakle SDP i HDZ mogu i to sami odraditi. Ali, bolje bi bilo da i to dogovorimo zajedno s Mostom, zaključuje SDP-ov dužnosnik.