Bijeg s dalekovidnice

S PRISAVLJA ŽELI OTIĆI PAR STOTINA LJUDI? HRT pozvao radnike na odlazak uz otpremnine, odaziv ih šokirao

Siniša Pavić

Zna se da je javni servis svih ovih godina bio mjesto s kojeg se teško i rijetko odlazi, a pronijela se i priča da je interes za odlaskom ponajprije iskazao onaj ponajbolji kadar



Hrvatska radiotelevizija je kao poslodavac pozvala sve zainteresirane radnike da se do 31. prosinca 2017. godine informiraju o mogućnosti odlaska s HRT-a uz otpremninu. Spomenuta rečenica pristigla s HRT-a jedino je u čemu se podudaraju neslužbene informacije što su s HRT krenule naokolo odmah po prvim danima 2018., i službeni odgovor što su nam ga s HRT-a poslali na upit o rezultatima sondiranja interesa djelatnika za odlazak s HRT-a uz otpremninu.


Kuloari su naime, kazivali kako je broj onih koji su se interesirali o mogućnosti odlaska premašio sva očekivanja Uprave. Pričalo se da je zainteresiranih nekoliko stotina, petsto do šesto, baš kao i to da sredstva predviđena za otpremnine neće biti dostatna s obzirom na interes. Veliki interes sugerirao bi i nikad veće nezadovoljstvo djelatnika radnom sredinom i atmosferom, ali i najavljenom sitematizacijom poslova i radnih mjesta. Nije, naime, tajna da je predložene akte Radničko vijeće višekratno odbilo prihvatiti.


Ti neslužbeni podaci zvučali su tim alarmantnije ako se zna da je javni servis svih ovih godina bio mjesto s kojeg se teško i rijetko odlazi, a pronijela se i priča da je interes za odlaskom ponajprije iskazao onaj ponajbolji kadar. S HRT-a, međutim, stiže odgovor koji spomen velikih brojki opovrgava. Tvrdi se da je zainteresiranost radnika manja nego primjerice 2014. i 2015. godine. Ponajprije ističu da se postupak odvija u cijelosti u skladu s parametrima utvrđenima Odlukom glavnoga ravnatelja HRT-a od 27. prosinca 2017. godine te u skladu sa Zakonom o radu.




– Do 31. prosinca 2017. godine interes je iskazalo približno dvjesto radnika. U usporedbi s iskazanim interesom te ostvarenim odlascima radnika temeljem odluka iz prethodnih razdoblja, odnosno 2014. i 2015. godine, spomenuto svjedoči o manjoj zainteresiranosti i manjemu broju ostvarenih odlazaka jer je s danom 31. prosinca 2017. godine za 23 radnika prestao radni odnos uz otpremninu – stoji u odgovoru HRT-a. Napominje se i da je Odluka o uvjetima i visini otpremnine u primjeni do 31. siječnja 2018. godine. Što se pak visine otpremnine tiče, one se kreću od 100.000 kuna do 160.000 kuna ovisno o godinama staža kod poslodavca, s tim da minimalni iznos staža mora biti punih pet godina.