Poslovni odnosi s Agrokorom

Rohatinski: Kuća u kojoj živim nije u vlasništvu Todorića

Aneli Dragojević Mijatović

Kuću je svojevremeno kupila tvrtka u vlasništvu moje supruge. Tvrtka je mala, ali u svojoj branši nije beznačajna. Tako je kuća bila u vlasništvu tvrtke. Supruga je u međuvremenu odlučila promijeniti posao, te je našla zajednički interes s Agrokorom, pojašnjava Željko Rohatinski kako se kuća našla u vlasništvu Agrokora a potom njegove supruge



RIJEKA Kupoprodaja tvrke Romah, koja je u vlasništvu moje supruge, nema nikakve veze ni s Hrvatskom narodnom bankom, ni sa mnom, već je to odnos dviju privatnih pravnih osoba s kojima nisam ni vlasnički ni interesno ni poslovno povezan, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, komentirajući informaciju koju je objavio Poslovni dnevnik o tome da je Koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića otkupio tvrtku Romah u vlasništvu guvernerove supruge Marije.


Objavljeno je da je u vlasništvu Romaha i nekretnina na Bukovcu u kojoj obitelj Rohatinski stanuje.


  – Kuću je svojevremeno kupila tvrtka u vlasništvu moje supruge, koja se bavi špedicijom. Tvrtka je mala, ali u svojoj branši nije beznačajna. Tako je kuća bila u vlasništvu tvrtke. Supruga je u međuvremenu odlučila promijeniti posao, budući da se ulaskom u EU carinski režim mijenja, te je našla zajednički interes s Agrokorom, koji tvrtku misli iskoristiti za poslove s Dalekim Istokom, ili što je već navedeno u ranijem članku, budući da tvrtka posjeduje određeno znanje vezano za poslove vanjske trgovine. Zaključili su očito da je najjednostavnije da se proda te nastavi poslovati kao dio Agrokora. Agrokor je platio normalnu tržišnu cijenu za tvrtku, oko dva milijuna kuna, što naravno uključuje i imovinu tvrtke, dakle i kuću. Od tog novca od prodaje tvrtke, moja je supruga ponovno otkupila kuću kao fizička osoba i kuća je sada u njenom vlasništvu kao fizičke osobe, objasnio je Rohatinski, dodajući da »što se njega osobno tiče, on početkom svake godine daje imovinsku karticu, te navodi svoju i imovinu supruge.«




  – Početkom ove godine sam u imovinskoj kartici kao vlasništvo svoje supruge naveo tvrtku Romah, koja je tada posjedovala i spomenutu nekretninu, dakle, nije bilo potrebe da navodim i kuću pojedinačno jer je ona bila dio imovine tvrtke. Po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ja i početkom iduće godine moram prijaviti značajne promjene imovine mene i supruge, a tada više neću navesti tvrtku, jer je prodana, već kuću, koju je supruga otkupila, pojašnjava Rohatinski.


  Rohatinski veli i da je gubitak koji navodi Poslovni dnevnik, tekući gubitak iz zadnje tri godine kada je bila globalna kriza, no tvrtka, veli, posluje još od početka devedesetih i posjeduje stanoviti tržišni ugled. Kaže da on s Agrokorom ima samo to što je tri mjeseca radio u tom poduzeću, te poznaje vlasnika iz studentskih dana, isto kao i njegova supruga.