Godišnjica proboja logora

Relativizacija ustaštva sve jača: Predstavnici židovske zajednice bojkotiraju državnu komemoraciju u Jasenovcu

Dražen Ciglenečki

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Koordinacija židovskih općina bojkotirat će skup te će prirediti posebnu komemoraciju. Na državnoj komemoraciji vjerojatno neće sudjelovati ni Srbi jer je njihov uvjet, kako nam je rekao Milorad Pupovac, uklanjanje pozdrava »Za dom spremni« s ploče pripadnika HOS-a u Jasenovcu



ZAGREB I ove će godine državna komemoracija povodom godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac 22. travnja biti okrnjena. Naime, Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj opet će bojkotirati ovaj skup pod pokroviteljstvom Sabora, a vrlo blizu takvoj odluci je i Srpsko narodno vijeće (SNV). Prošle godine, podsjetimo, na prostoru pokraj spomenika na mjestu logora održane su čak tri komemoracije, jer odvojene su organizirali Židovi i Savez antifašističkih boraca Hrvatske, a razlog je bila njihova ocjena da se događa relativizacija ustaštva.


Stvari eskaliraju


U Kordinaciji židovskih općina smatraju da se od tada stanje nije nimalo popravilo.



Bojkot državne komemoracije prošle godine neugodno je odjeknuo u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Vlasti pokušale su prethodno nagovoriti Židove, Srbe i antifašiste da 22. travnja ipak dođu u Jasenovac, ali bez uspjeha. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je Krausa, Pupovca i Habulina na Pantovčak kako bi ih uvjerila da promijene stav, no oni su ostali čvrsti. Tadašnji premijer Tihomir Orešković primijenio je drukčiju taktiku, optužio je ovu trojicu da »prigodu za izražavanje poštovanja prema žrtvama, koriste za politizaciju koja je neprimjerena te vodi do novih podjela u društvu«. Upozorio je u priopćenju da bojkot komemoracije nanosi veliku štetu Hrvatskoj, ali niti on nije ništa postigao. Lanjska komemoracija ostala je upamćena i po tome što prvi put na njoj nije bilo govora političara, tek je pročitano pismo najstarije živuće logorašice, Pave Molnar.





– Mi niti ovaj put nećemo sudjelovati u državnoj komemoraciji, takvu smo odluku donijeli. Ne samo da se ništa nije promijenilo u odnosu situaciju kakva je bila prije godinu dana, nego neke stvari i dalje eskaliraju. S obzirom da je tako, naša odluka, naravno, ne može biti drukčija nego prošle godine. Komemorirat ćemo u Jasenovcu posebno, a na koji način o tome ćemo javnost na vrijeme obavijestiti, rekao nam je jučer Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina. Ističe da problem nije samo spomen ploča udruge HOS-a s natpisom »Za dom spremni«, postavljena u Jasenovcu.


– Nije u pitanju samo ta ploča, u vezi koje niti ovo Vijeće koje je osnovala Vlada neće ništa učiniti. Događaju se i neprihvatljivi marševi, a reakcije skoro da i nema. Sve je jasno, zaključuje Kraus.


Njegova Koordinacija nije 27. siječnja željela sudjelovati niti u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u organizaciji države, i to zbog jasenovačke ploče.


SNV je u puno nezgodnijoj poziciji jer, za razliku od prošle godine, danas je njihov predsjednik Milorad Pupovac dio parlamentarne većine. Ipak, Pupovac ima uvjet za dolazak u Jasenovac na državnu komemoraciju.


– Očekujem da se komemoracija održi u dostojanstvenim okolnostima, a to pretpostavlja da one neće biti uvredljive za žrtve i sjećanje na žrtve. Ploča s natpisom »Za dom spremni« sigurno je uvredljiva za žrtve genocida i holokausta i jest uvredljiva za sjećanje na žrtve. Zato očekujem da se stvore pretpostavke za komemoraciju u kojoj toga neće biti, jer je taj pozdrav zakonski kažnjiv. Očekujem da se »Za dom spremni« ukloni s ploče u Jasenovcu. Naravno, to nije u našoj moći nego onog tko provodi zakon. Na nama je samo da ocijenimo jesu li ispunjeni uvjeti za dostojanstvenu komemoraciju, naglašava Pupovac.


»Nužne radnje«


Ali, praktično je nezamislivo da bi Vlada Andreja Plenkovića u sljedećih mjesec dana sa zgrade dječjeg vrtića u Jasenovcu maknula s HOS-ove ploče sporan natpis, s obzirom da to nije napravila u proteklom razdoblju. Saborski Odbor za Ustav konsenzusom je sredinom prosinca donio zaključak kojim se pozvalo »nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac«. Dio zaključka je i konstatacija da spomen obilježje poginulim pripadnicima HOS-a, s grbom te udruge u kojem je »Za dom spremni«, »vrijeđa žrtve ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima«.


Premda su HDZ-ovi članovi Odbora za Ustav glasovali za ovaj zaključak, koji je bio rezultat međustranačkih dogovora koje je inicirao upravo Pupovac, državne vlasti nisu ništa učinile kako bi ga realizirale. Premijer Plenković formirao je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavina nedemokratskih režima, koje bi trebalo iznjedriti i preporuke za postupanje prema ustaškom pozdravu, ali to će tijelo raditi još godinu dana.


Franjo Habulin, predsjednik SABH-a, rekao nam je da oni još nisu raspravljali o ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu.


– U utorak imamo izvršni odbor na kojem ćemo razgovarati o tome. Svake godine idemo u Jasenovac i sigurno ćemo ići i ovaj put, ali ne mogu još reći hoćemo li sudjelovati u državnoj komemoraciji ili ćemo opet imati svoju, kazao nam je Habulin.