Dogovor u Saboru

Referendum o EU 22. siječnja; pitanje “jednostavno i ogoljeno”: “Jeste li za članstvo Hrvatske u EU? Za-Protiv”

Hina

Na prijedlog predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor dogovoreno je kako će se 15. ili 16. siječnja, dakle prije održavanja referenduma, provesti tematska rasprava o hrvatskom članstvu u EU



ZAGREB Predstavnici većine saborskih klubova na večerašnjem su se sastanku dogovorili da će sutra podržati odluku po kojoj bi se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održao 22. siječnja iduće godine, a protivljenje toj odluci najavili su Hrvatski laburisti i HDSSB, koji smatraju da bi se referendum trebao održati sredinom veljače. 


Predsjednik SDP-a i mandatar za sastav nove vlade Zoran Milanović novinarima je izjavio kako Laburisti i HDSSB imaju nešto drugačiji stav, ali da su pokazali visoku dozu razumijevanja za hrvatske potrebe, prije svega jer podržavaju referendum. Izvijestio je kako je dogovoreno da će klubovi vladajuće koalicije zajedno s klubovima HDZ-a i nacionalnih manjina zajednički predložiti dokumente o referendumu i pripadajuće dokumente koje treba mijenjati kako bi se referendum održao 22. siječnja, a ne, kako je predviđeno važećom saborskom deklaracijom, najkasnije do 9. siječnja.


Na prijedlog predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, dodao je Milanović, dogovoreno je kako će se 15. ili 16. siječnja, dakle prije održavanja referenduma, provesti tematska rasprava o hrvatskom članstvu u EU, »i na to nikoga nije trebalo nagovarati«. »To je dobra ideja, jer će se dogoditi neposredno prije referenduma. Ovo ocjenjujem jednim vrlo kvalitetnim dogovorom«, poručio je Milanović.




Jadranka Kosor je u ime HDZ-a izrazila zadovoljstvo prihvaćanjem prijedloga da se održe konzultacije oko tri predložene odluke – Deklaraciji o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, Prethodnoj odluci o pristupanju Hrvatske u EU te Odluci o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Uniji. HDZ je, izvijestila je, podupro te dokumente kako bi se referendum održao 22. siječnja. »Projekt ulaska u EU projekt je koji je do potpisivanja ugovora vodio HDZ, odnosno Vlada, to je naš projekt i mi ćemo sve projekte koji su na tom tragu podupirati«, poručila je Kosor. Bitnim je ocijenila »hvatati doslovce svaki dan kako ne bismo izgubili rokove za ratifikaciju i kako bismo doista 1. srpnja 2013. postali članica EU«. Na sastanku je, dodala je, prihvaćen i HDZ-ov prijedlog da se odmah nakon 15. siječnja, kada po Ustavu počinje redovno zasjedanje Sabora, otvori široka rasprava o ulasku Hrvatske u EU. Tada bi se, kazala je Kosor, raspravljalo i o tome zašto u parlamentu postoji tzv. Savez za Europu, »odnosno zašto svi smatramo da je ulazak u EU povijesni trenutak za Hrvatsku i sve naše građane«. 


Milanović je izvijestio i da će referendumsko pitanje biti »vrlo jednostavno i ogoljeno«: »Jeste li za članstvo Hrvatske u EU? Za-Protiv«. »Vjerujemo da bi sve ono što je do sada učinjeno i svi napori trebali biti dovoljni i presudni da uvjere i euroskeptike, a mi ćemo raditi do kraja u dobroj vjeri, jer je bitno da odaziv bude reprezentativan i da daju podršku nečemu što je hrvatski milenijski cilj«, naglasio je Milanović.