Slučaj ''Bujica''

RUPA U ZAKONU Za govor mržnje u eteru – nema novčanih kazni, ali ni zapreke da takvi mediji dobivaju naš novac

Zdenko Duka

HND pozdravlja mjeru privremenog oduzimanja koncesije, ali smo nezadovoljni jer je smatramo preblagom s obzirom na težinu izrečenog neprimjerenog sadržaja, kazao nam je Hrvoje Zovko

ZAGREB Velimir Bujanec neće ovog puta povesti dugu kolonu mitingaša u Jagićevu ulicu u Zagrebu gdje je sjedište Vijeća za elektroničke medije i neće tamo nikome uručiti šajkaču s kokardom, kakvu je u siječnju 2016. uručio tadašnjoj predsjednici VEM-a Mirjani Rakić. Tada je televiziji Z1 privremeno, na tri dana, oduzeta koncesija zbog govora mržnje naspram Srba i pravoslavaca. Nakon odluke koju je donijelo Vijeće za elektroničke medije da idućeg ponedjeljka 3. prosinca cijelog dana prestanu emitirati Z1, Slavonsko-brodska i Osječka televizija a od 18,59 pa do 22,59 i televizije Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran zbog toga što je emisija »Bujica« emitirana prije tri tjedna pozivala na mržnju i nasilje prema migrantima, Bujanec je prilično pomirljiv i spokojan.

Jednom je portalu jučer izjavio da će se već iduće srijede »vratiti Bujo s tisuću momaka«. Kazao je da neopterećen tom odlukom, ali da je ona politička. »Hoće li se jednakom mjerom za govor mržnje prema hrvatskim braniteljima, katolicima na isti način biti kažnjeni drugi koji se za razliku od mene nisu ogradili od neprimjerenog sadržaja?« Kaže da je isti gost koji je bio u njegovoj emisiji Zoran Grgić sedam dana kasnije gostovao na jednoj drugoj lokalnoj televiziji i govorio otprilike slične stvari a voditelj se nije ogradio.


Reakcija DORH-a


Nećemo sada citirati situaciju iz emisije i način na koji se Bujanec tobože »ogradio« od Zorana Grgića koji je sipao kako »crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju«, svakako Vijeće za elektroničke medije je ocijenilo da se »od takve mrzilačke izjave voditelj i urednik ne ograđuje, osim što je ocjenjuje ‘malo radikalnom’, a što se ne može ocijeniti kao primjereno upozorenje gostu da je takav govor nedopušten i neprimjeren«.


– Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja mjeru privremenog oduzimanja koncesije koju je VEM odredio zbog govora mržnje, ali smo nezadovoljni jer je smatramo preblagom s obzirom na težinu izrečenog neprimjerenog sadržaja, kazao nam je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a. Također HND poziva VEM i zainteresiranu javnost da pritisnu zakonodavca da se za medijsko širenje govora mržnje i diskriminacije po vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi propišu konkretne i oštre zakonske kazne. Sa žaljenjem u HND-u konstatiraju da je u prethodnim slučajevima govora mržnje u medijima izostala reakcija DORH-a.Gordana Vilović, profesorica novinarstva na FPZ-u, ističe da govor mržnje zaslužuje da bude kažnjen i da podržava sve akcije protiv njega. Trebalo je i daleko ranije reagirati na izrečene stvari jer postoje pravni instrumenti i postoji regulacijsko tijelo kompetentnih ljudi koji moraju raditi u interesu široke javnosti i demokracije u Hrvatskoj. No, neka vrsta sarkazma je kazna koja ujedno nije i novčana, smatra Vilović.

Rupa u zakonu


Jer – bez obzira na privremeno oduzimanje koncesije za ovih šest lokalnih televizija, jako je zanimljivo da nema novčane kazne za slučajeve kad se putem elektroničkih medija poziva na mržnju i diskriminaciju po vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Novčane kazne koje može izricati Vijeće su čak i relativno visoke – od 100 tisuća do milijun kuna. Ali za propagiranje mržnje – takvih kazni nema.


Isto tako, onima kojima Vijeće (privremeno) oduzme koncesiju, bez problema mogu biti dodijeljena sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma za koji se izdvaja tri posto godišnje pristojbe, koje mi plaćamo HRT-u. Ako se dobije opomena, što je manja kazna, nije dostupan novac iz Fonda, ali s oduzetom koncesijom – jest. To je ta famozna rupa u Zakonu o elektroničkim medijima. I u Vijeću za elektroničke medije žele mijenjati taj zakon i o tim je promjenama bilo govora na nedavno održanim Danima elektroničkih medija. Među drugim je izmjenama i ta da i za govor mržnje kazna bude i novčana.