Suradnja sveučilišta

REKTORSKI FORUM U Zagrebu se potpisuje sporazum o osnivanju Zajednice sveučilišta zapadnog Balkana

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana održava se danas u auli Sveučilišta u Zagrebu



RIJEKA – Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana održava se danas u auli Sveučilišta u Zagrebu, a tijekom foruma rektori 20 sveučilišta potpisat će Sporazum o osnivanju Zajednice sveučilišta zapadnoga Balkana, čime će se unaprijediti suradnja i zajedničko djelovanje ovih sveučilišta u području znanosti, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja, navodi se u priopćenju, odnosno pozivnici Sveučilišta u Zagrebu, koju potpisuje rektor prof. dr. Damir Boras.


Na skupu će, navodi se, sudjelovati 20 rektora sveučilišta s toga područja. Riječ je o sveučilištima u Banjoj Luci, Beogradu, Bihaću, Ljubljani, Mariboru, Mostaru, Novom Pazaru, Novom Sadu, Rijeci, Sarajevu, Tirani, Tuzli, Zagrebu, Zenici te o Univerzitetu umetnosti u Beogradu, dvama prištinskim sveučilištima (jedan sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici), Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu »Sv. Kiril i Metodij« vo Skopje te o Univerzitetu »Sv. Kliment Ohridski« u Bitoli.


Inicirala Merkel


– Na temelju Sporazuma, potpisnici će surađivati i raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i interesa te će svojim aktivnostima pridonositi razvoju akademskih i širih društvenih zajednica – navodi se u priopćenju. Prvi rektorski forum zapadnoga Balkana održan je u rujnu ove godine na Sveučilištu u Novom Sadu, dok se drugi, zagrebački skup rektora, održava u nastavku proslave Dana Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru obilježavanja početka 350. akademske godine – pojašnjavaju sa zagrebačkog sveučilišta.




S obzirom da je na popisu potpisnica ovog sporazuma i Rijeka, odnosno riječko sveučilište, rektoricu prof. dr. Snježanu Prijić Samaržija zamolili smo za komentar o ciljevima ovakvog povezivanja sveučilišta zapadnog Balkana. Prijić Samaržija ističe da inicijativa potpisivanja sporazuma u Zagrebu slijedi iz aktivnosti vezanih uz Berlinski proces koji je inicirala njemačka premijerka Angela Merkel, a provedbu povjerila glasovitoj Njemačkoj nacionalnoj akademiji znanosti, Leopodini.


– Cilj inicijative je ojačati visoko obrazovanje i znanost u području Zapadnog Balkana ili Jugoistočne Europe kao ključne odrednice stabilnosti, sigurnosti i razvoja u ovom području Europe. Štoviše, predsjednik Leopoldine, profesor Jorg Hacker bio je gost profesora Stipana Jonjića kojom prilikom je na Medicinskom fakultetu našim znanstvenicima govorio o važnosti znanstvene suradnje u okvirima postavljenim unutar Berlinskog procesa – tumači Prijić Samaržija.


Mobilnost istraživača


– Imala sam čast i sama izlaganjem sudjelovati na posljednjoj četvrtoj zajedničkoj znanstvenoj konferenciji posvećenoj Berlinskom procesu koja je održana krajem svibnja i početkom lipnja u Rimu pod nazivom »Konvergencija, kohezija i suradnja u Jugoistočnoj Europi«.



Rektorica Snježana Prijić Samaržija ističe da su »rektori sa sveučilišta Jugoistočne Europe na rimskoj konferenciji općenito iskazali stav da bi proces trebalo ubrzati, upravo zbog zaostajanja sveučilišta Jugoistočne Europe kako u povlačenju sredstava EU fondova, tako i u znanstvenoj produkciji te mobilnosti i suradnji znanstvenika«.


– Iako nisam osobno bila na prvom Forumu u Novom Sadu, držim da je tadašnji rektor Sveučilišta u Novom Sadu prof. dr. Dragan Nikolić pokrenuo inicijativu snažnijeg i formalnijeg povezivanja sveučilišta Jugoistočne Europe ili Zapadnog Balkana upravo radi kvalitetnijeg zastupanja zajedničkih interesa. U tom pravcu bismo trebali raspravljati na Forumu u Zagrebu i pripremiti se za sljedeću konferenciju koju će ugostiti Royal Society iz Londona sljedeće godine – kaže Prijić Samaržija.



Na konferenciji su sudjelovale i inicijativu podržale, osim Lepoldine, akademije znanosti Austrije, Italije, Francuske i Kraljevsko društvo iz Velike Britanije. Na konferenciji je usvojen zaključak o osnivanju Fondacije Zapadni Balkan, vjerojatno u Trstu, s ciljem izdvojenog dodatnog financiranja zajedničkih istraživačkih projekata i mobilnosti poglavito mladih istraživača s visokoškolskih institucija Jugoistočne Europe, a u suradnji s ostalim europskim zemljama. U srpnju ove godine u Londonu je održan Summit Zapadnog Balkana na kojem su usvojeni i zaključci s rimske konferencije – zaključuje riječka rektorica Prijić Samaržija.