Otvorena 17. godišnja konferencija ILGA-Europe

Pusić: Prava pripadnika seksualnih manjina su danas ključna ljudska prava

Tihomir Ponoš

Pusić je upozorila i na opasnost uvođenja jednog kriterija na temelju kojega se nekoga može diskriminirati, konkretno njegove spolne orijentacije.



ZAGREB Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvarajući 17. godišnju konferenciju ILGA-Europe održala je govor u kojem se više obraćala protivnicima izjednačavanja u pravima pripadnika seksualnih manjina i zagovornicima referenduma o braku nego li predstavnicima LGBT organizacija iz četrdesetak europskih država koji su se okupili u Zagrebu.


Da je i njih imala na pameti potvrdila je i sama ustvrdivši da je, kada je riječ o borbi za prava LGBT osoba, »mnogo bitaka pred nama, jedna vrlo uskoro«. 


Pusić se u govoru usprotivila svakoj diskriminaciji, posebno diskriminaciji LGBT osoba i diskriminaciji kao načinu funkcioniranja.




Za nju su prava pripadnika seksualnih manjina ključno područje ljudskih prava danas jer je riječ o području u kojem se diskriminacija uvelike prihvaća i »baš zato je to ključno područje za ljudska prava ne samo LGBT osoba nego ljudska prava svih«.


Pusić je upozorila i na opasnost uvođenja jednog kriterija na temelju kojega se nekoga može diskriminirati, konkretno njegove spolne orijentacije. 


– Važno je jasno reći ljudima: trenutak kada dopustite jedan kriterij na temelju kojega možete diskriminirati ljude, uskratiti im jednak status, jednaka prava, jednak pristup, otvorili ste vrata za diskriminaciju kao modus operandi, diskriminaciju kao način na koji drutšvo funkcionira i samo je pitanje vremena kada će vas to osobno pogoditi. Jer ako stanete i razmislite svaki od nas je manjina na temelju nekog kriterija, kazala je Pusić. Potpredsjednica Vlade izrazila je uvjerenje da će konferencija ILGA-Europe doprinijeti odlučnosti ljudi u hrvatskom društvu da se bore protiv diskriminacije pripadnika LGBT zajednice, ali i protiv diskriminacije kao načina funkcioniranja ili pristupa u društvu.


Pusić je napomenula da smo »mi daleko od savršenstva, ali se trudimo popraviti u zaštiti ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije«. 


Konferencija ILGA-Europe održava se do subote, a na njoj će biti birani i novi članovi izvršnog odbora te organizacije koja promiče prava pripadnika seksualnih manjina.