Saborska nadmudrivanja

Pupovac došao, ali je kvorum na Odboru za Ustav minirao – HDZ

Dražen Ciglenečki

Foto: D: LOVROVIĆ

Foto: D: LOVROVIĆ

Predsjednik Odbora Roberta Podolnjaka (Most) predložio je da se usvoji mišljenje prema kojem HDSSB-ovca Branimira Glavaša u Saboru nije mogao zamijeniti Josip Salapić



ZAGREB – SDSS-ovac Milorad Pupovac došao je na sjednicu saborskog Odbora za Ustav u četvrtak, tako da SDP-ovci ovaj put nisu mogli minirati kvorum, ali učinio je to – HDZ. 


Razlog je bio prijedlog predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka (Most) da se usvoji mišljenje prema kojem HDSSB-ovca Branimira Glavaša u Saboru nije mogao zamijeniti Josip Salapić zbog činjenice da su na listi te stranke, za razliku od njega, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić dobili preko deset posto preferencijskih glasova.


U međuvremenu su njih dvojica isključeni iz stranke, pa je Mandatno-imunitetno povjerenstvo prihvatilo odluku HDSSB-a da umjesto Glavaša u Sabor dođe Salapić.




No, Šišljagić i Burić tražili su tumačenje je li time prekšen Zakon o izboru zastupnika. Podolnjak, dakle, smatra da jest, makar je Salapić sada dio parlamentarne većine. Ali, HDZ želi da Salapić ostane u Saboru, jer pitanje je bi li Šišljagić ili Burić također podržavali Vladu.


– Provest ćemo konzultacije unutar Kluba, predlažemo da glasovanje bude idući tjedan, ionako će zahtjev za vjerodostojno tumačenje doći na Odbor za zakonodavstvo koji će odlučiti ima li uopće potrebe za njim, rekao je Dražen Bošnjaković (HDZ).


I s kolegama iz stranke napustio je potom sjednicu, koja više nije imala kvorum.


Posebno je zanimljivo što je prethodno SDP-ovac Peđa Grbin upozorio da je protekao rok od 30 dana za davanje mišljenja o ovom slučaju, ali su zastupnici HDZ-a glasovali da unatoč tome Odbor ipak protumači je li zakon prekršen. To sugerira da da HDZ-ovci nisu znali što namjerava predložiti Podolnjak, njihov koalicijski partner.