O govoru mržnje

Pupovac: ‘Zašto i dalje podržavam Plenkovića? Danas nemam odgovor, ne mogu braniti svoju poziciju. To vam mogu reći’

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nije kriva masa. Krivi su oni koji mijese svijest mase. Kriva je vlast, što ne čini ili što čini, rekao je Milorad Pupovac



ZAGREB Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostujući na televiziji N1 rekao je da je njegovo strpljenje došlo do crte preko koje neće ići kada su u pitanju situacije u kojima vlast ne reagira na ono što, po njegovom mišljenju, predstavlja govor mržnje.


– Mogu vam smo reći da sam stao na tu crtu, a da je neću prijeći. Za danas vam mogu reći samo toliko, rekao je Pupovac.


Neposredan povod za ovakav istup bio je događaj od prošlog vikenda kada je u Kaštel Sućurcu speljen fašnik koji je imao lik Milorada Pupovca, a Vlada ga nije osudila.




– Ali nije kriva gomila. Nije kriva masa. Krivi su oni koji mijese svijest mase. Kriva je vlast, što ne čini ili što čini. Ne mislim samo na političku vlast. Mislim i na vlast crkvenu, mislim i na razne druge aspekte vlasti uključujući i medijsku, rekao je Pupovac.


Dodao je da je u tradiciju karnevala porugu usmjeravati na „one koji imaju moć, na biskupa u nekoj tradiciji, na ministre“, a ne „na slabije, ne na drugačije, na manjine i različite“.


Pupovac nije želio odgovoriti na pitanje voditelja zbog čega on i još dvoje zastupnika SDSS-a podržavaju Vladu Andreja Plenkovića ako smatra da je i ona dionik u huškanju mase na pripadnike manjina.


– Ne mogu vam biti konkretniji osim da vam kažem da danas nemam odgovor na to pitanje. Ne mogu braniti svoju poziciju. To vam mogu reći. Ali sve dalje nije samo stvar mog promišljanja nego i promišljanja stranačkog rukovodstva. Previše se toga nakupilo. Od toga da imamo orkestriranu kampanju za suđenja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik jednog grada koji stradanja ljudi koristi za to da bi nedužne ljude trpao u zatvor.


Policija to prihvaća, sud to prihvaća, DORH to prihvaća, a nitko se ne pita – kako možete dovesti čovjeka koji je nedužan, a ne pitate tko će biti odgovoran za smrt njegovog oca koji je ubijen u egzekuciju na Dunavu. Tko ima obraza – MUP, DORH, sudac – suditi u takvim okolnostima, rekao je Pupovac.


On je tijekom dana bio nedostupan na pozive kako bi dao objašnjenje hoće li se i kada sastati vodstvo njegove stranke kako bi raspravili postojeću situaciju i hoće li i dalje nastaviti podržavati HDZ-ovu Vladu.


U HDZ-u čini se smatraju da nikakvih problema s Pupovcem i SDSS-om neće biti o čemu svjedoči i izjava ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića.


– Državni vrh ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav govor mržnje. A ovo su maškare, prepustimo maškare maškarama, rekao je Kuščević odgovarajući na novinarsko pitanje dopušta li državni vrh atmosferu mržnje kako je to rekao Pupovac.


Kuščević je rekao i da vladajuća većina ni na koji način nije došla u pitanje nakon Pupovčevog istupa.


– Većina u Saboru je čvrsta i stabilna, ne vjerujem da će jedan krnje tu koaliciju poremetiti, zaključio je Kuščević.