Iznajmljivanje sabornice

Pučani u gostima: HDZ odbacio tvrdnje da privatizira zgradu Sabora

Hina

»Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan«, navodi HDZ



Hrvatska demokratska zajednica u srijedu navečer odbacila je tvrdnje da ta stranka, korištenjem zgrade Sabora za aktivnosti u okviru kongresa Europske pučke stranke, privatizira taj prostor i poručila je da je odluku o ustupanju prostora donijelo Predsjedništvo Sabora većinom glasova među kojima je i onaj SDP-a.


Zastupnica Glasa Vesna Pusić u srijedu je neprihvatljivim ocijenila da Hrvatski sabor iznajmljuje svoje prostorije Europskoj pučkoj stranci za stranačke sastanke a SDP-ov Gordan Maras istaknuo je da je HDZ »privatizirao i politički degradirao našu sabornicu i Sabor«.


»Takve navode držimo neutemeljenima i najoštrije ih odbacujemo«, navodi se u priopćenju HDZ-a.




Prema priopćenju HDZ-a u Zagrebu će se od 19. do 21. studenog održati Izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Riječ je o najvećemu političkom skupu europske političke obitelji, obitelji Hrvatske demokratske zajednice, navodi HDZ i dodaje da će kongresu EPP-a, na kojem će se okupiti više od 2000 sudionika iz gotovo 40 zemalja, domaćini biti predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik EPP-a Joseph Daul.


Također, nazočit će mu njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.Najveći dio aktivnosti održat će se u zagrebačkoj Areni, no i u nekim drugim reprezentativnim prostorima Grada Zagreba.

»Među ostalim, sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a održat će se u Hrvatskome saboru«, navodi HDZ dodajući da su se s tim u vezi u pojedinim medijima pojavile određene dvojbe i pitanje je li HDZ privatizirao taj prostor.


Organizator Kongresa je Europska pučka stranka, piše HDZ i ističe da je praksa te grupacije proteklih godina bila organizirati sjednice Predsjedništva i Skupštine u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu.


EPP se za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova.


»Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan«, navodi HDZ.


U skladu s odlukom o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, EPP će platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove, piše u priopćenju HDZ-a.


»Zato, uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu, u takvoj odluci ne vidimo ništa sporno i neuobičajeno«, zaključuje HDZ.