Novi Crobarometar

Prvo poslijeizborno istraživanje: SDP pretekao HDZ, Most na stabilnih 19 posto potpore

P. N.

SDP je po prvi put od ožujka 2014. prvi izbor među biračima, a od kolovoza mu je potpora u stalnom porastu. Različitu situaciju ima HDZ, kojem potpora od kolovoza naovamo konstantno pomalo kopni



Da se danas ponavljaju izbori, SDP bi dobio potporu 29 posto birača, HDZ bi dobio 28,2 posto, dok bi za Most glasovalo 19,1 posto birača, što je otprilike na razini rezultata glasovanja 8. studenog.


Pokazao je to novi Crobarometar Nove TV za ovaj mjesec, proveden u periodu od 8. do 20. studenog na uzorku od 966 punoljetnih birača. Istraživanje je obuhvatilo većim dijelom prve dane nakon izbora od kojih je prošlo 3 tjedna, a trendovi rasta ili pada potpore kod tri vodeće stranke u prosincu i sljedećim mjesecima bit će puno realniji.


SDP je po prvi put od ožujka 2014. prvi izbor među biračima, a od kolovoza mu je potpora u stalnom porastu. Različitu situaciju ima HDZ, kojem potpora od kolovoza naovamo konstantno pomalo kopni.




Potpora Mostu, pak, nije naštetila SDP-u ili HDZ-u već drugim strankama, od kojih najveću potporu, s 3,8 posto ima Živi zid. Slijedi Bandić Milan 365 s 2,3 % potpore birača. IDS ima potporu nakon izbora od 1,7 %, HSS-ova trenutačna potpora je 1,4 %, a HNS-ova 1,2 %. ORAH koji nije ušao niti u Hrvatski Sabor trenutačno uživa potporu od 1,2 % među biračima.


Ostale političke opcije dobivaju 6,1 % potpore a neodlučnih je 6 % birača.