Topla jesen?

Prvi jesenski vikend opravdao je svoj naziv. Vakula otkrio što nas čeka u idućih par mjeseci

P. N.

Ilustracija Marko Gracin

Ilustracija Marko Gracin

Osim promjenljivog, i u odnosu na nedjelju - manje toplog ponedjeljka, s mjestimičnom povremenom kišom, podjednako će vrijeme biti i u utorak, a od srijede ponovno toplije



Prvi rujanski vikend u većini je Hrvatske opravdao naziv i prvog jesenskog, a količina oborine prva dva rujanska dana ponegdje je bila već veća od polovine prosjeka cijeloga rujna.


I na prvi dan školske godine mnogima će dobro doći kišobran ili kabanica, a nekima vjerojatno i dugi rukavi. No, ne spremajte ni kratke jer u nastavku će rujna biti i iznadprosječne topline, piše za HRT meteorolog Zoran Vakula.


Osim promjenljivog, i u odnosu na nedjelju – manje toplog ponedjeljka, s mjestimičnom povremenom kišom, podjednako će vrijeme biti i u utorak, a od srijede ponovno toplije, uz više sunčanih sati, premda posvuda ne i suho. 




Na podjednaki ugođaj – relativne topline i mjestimičnog viška oborine, prema trenutačnim se dugoročnim prognozama valja pripremiti ne samo sljedećih dana, nego i sljedećih tjedana i mjeseci.


Povećana je vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, a podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja.


Naravno, promjene su moguće jer ove godine prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače – sjetimo se samo hladnoće ožujka i posebice veljače, prije koje su dugoročne prognoze davala povećanu vjerojatnost iznadprosječne topline.


No, za ljeto su se pokazale jako dobre, posebice za temperaturu.


U očekivanju službenih ocjena klimatologa DHMZ-a, iz preliminarnih analiza može se zaključiti kako je i ovo ljeto bilo iznadprosječno toplo, čak uglavnom “vrlo toplo” i “ekstremno toplo” u odnosu na klimatološke srednjake iz razdoblja 1961. – 1990. godina, prema kojem se još službeno uspoređuje, dok su ocjene raspršenije od “normalno” do “vrlo toplo” prema novijem klimatološkom razdoblju, od 1981. do 2010. godine, piše HRT.