Prosvjed dvije tisuće ''izdajnika''

Protivnici Vlade popunili Markov trg: “Ostavka! Ostavka!” pod Vladinim prozorom

Boris Pavelić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Među prosvjednicima su se od poznatijih osoba našli SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić, umjetnica Sanja Iveković, glumac Leon Lučev i operna diva Dunja Vejzović. Predstavnici Radničke fronte skup su u najavi nazvali i "prosvjedom izdajnika"



 ”Ostavka! Ostavka!” orilo se večeras s Markova trga, gdje je prosvjedovalo oko dvije tisuće, kako su se nazvali, “izdajnika”, zahtijevajući “društvo solidarnosti, jednakosti, tolerancije i socijalne pravde” umjesto “društva mržnje, eksploatacije i netolerancije”.


Prosvjed je preko facebooka organizirala stranka Radnička fronta (RF). Aktivistica RF-a Miljenka Ćurković izgovorila je programatski govor, za koji je dobila ovacije, naglašavajući kako “ne želimo da nam Karamarko određuje što smijemo govoriti u javnosti”. Kazala je također kako “ne smatramo da su profesionalni ‘branitelji’, a u stvarnosti fašosioidna bojna plaćenika koja štiti hadezevou kleptokraciju, uzor morala”. HDZ, kazala je Ćurković, “nije stvorio, nego nažalost opljačkao Hrvatsku”, a “Franjo Tuđman nije bio otac domovine, nego autokrat, ksenofob i rodonačelnik ideje o dvjesto bogatih obitelji”.Ćurković je poručila kako “se ne slažemo da su mržnja prema drugima i drugačijima nešto pozitivno” te kako “ne želimo da nam itko broji krvna zrnca”. “Ne mislimo da je različitost loša, niti ikoga mrzimo jer je stranac, musliman, Srbin, ljevičar, ateist, Židov, vanzemaljac…”, poručila je, zaključujući kako “smo se okupili jer želimo društvo solidarnosti, jednakosti, socijalne pravde i tolerancije, a ne društvo mržnje eksploatacije i netolerancije”.Na prosvjedu je bila, uz ostale, svjetski poznata umjetnica Sanja Iveković, operna diva Dunja Vejzović, glumci Leon Lučev, Damir Markovina, aktivist za ljudska prava Zoran Pusić i povjesničar Dragan Markovina. Bio je na Markovu trgu i SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić. Na pitanje našega lista zašto je došao, odgovorio kako je “po kriterijima sadašnje vlasti izdajnik, jer jer ljevičar i antifašist”. “Zato mi je i mjesto među ‘izdajnicima’. S ponom sam ovdje”, kazao nam je Stazić.

Predstavnici Radničke fronte skup su u najavi nazvali i “prosvjedom izdajnika”, a u pozivu su napisali:


“Svi imamo zajednički cilj – da izrazimo svoje neslaganje s onim što nova vlast radi, govori i smjera i tko se u njoj nalazi! Sve ostalo je puno manje bitno. Ako se slažete bar s dijelom rečenoga i ako niste oduševljeni onime što govori nova vlast, fašistoidnim listama i mjerenjem ‘domoljublja’, dođite u ponedjeljak 1. veljače u 18:30h na Markov trg na protest!”, stoji u pozivu na prosvjed “izdajnika” na Markovu trgu.




Organizatori su objasnili zašto se smatraju “izdajnicima” i zašto  pozivaju ostale izdajice. Njihovo objašnjenje prenosimo u cijelosti:


“Izdajice smo:


-jer ne želimo živjeti u državi gdje profesionalni “domoljubi” sastavljaju liste nepoćudnih, ukidaju životno partnerstvo, ograničavaju umjetnu oplodnju, uništavaju kulturu i (i dosad jedva postojeće) medijske slobode, dok istodobno po tko zna koji put pljačkaju čitavo društvo, krešu radnička prava, smanjuju plaće i pogoduju korporacijama-jer ne želimo da nam Karamarko određuje što smijemo govoriti u javnosti-jer ne smatramo da su profesionalni “branitelji” (a u stvarnosti fašistoidna bojna plaćenika koja štiti HDZ-ovu kleptokraciju) uzor i mjerilo svega u ovoj zemlji-jer mislimo da HDZ nije “stvorio Hrvatsku” (“slučajno” baš u isto vrijeme kad su se raspali i SSSR i Čehoslovačka) nego opljačkao Hrvatsku-jer držimo da Franjo Tuđman nije bio “otac domovine” nego autokrat, ksenofob i rodonačelnik ideje o “200 bogatih obitelji”-jer ne smatramo da, nažalost, imamo puno toga čime se možemo ponositi u ovoj uništenoj, osiromašenoj i opljačkanoj zemlji-jer ne mislimo da vikanje “Hrvatska, Hrvatska…” i držanje ruke na srcu za vrijeme himne može zamijeniti sram koji osjećamo dok moramo kopati po smeću ili gledati druge kako su prisiljeni da to čine, dok pobjednici privatizacije uživaju u svojim dvorcima i na jahtama-jer se ne slažemo da su mržnja prema drugima i drugačijima nešto pozitivno-jer ne mislimo da je različitost loša niti ikoga mrzimo zato što je stranac, Srbin, musliman, LGBT, ljevičar, Jugoslaven/“Jugoslaven“, ateist…-jer ne želimo da simpatizeri NDH budu ministri kulture-jer želimo društvo solidarnosti, jednakosti, socijalne pravde i tolerancije a ne društvo mržnje, eksploatacije i netolerancije

Inicijativu za ovaj prosvjed je pokrenula i organizira Radnička fronta, kao progresivna politička organizacija koja se zalaže ne samo za radnička prava, nego i za ljudska, manjinska, seksualna i sva ostala prava. Međutim, to ne znači da Radnička fronta na bilo koji način ovaj protest prisvaja niti da je on otvoren samo onima koji se s RF-om i inače slažu u svemu – na njega su potpuno dobrodošli svi koji imaju nešto reći po pitanju nove vlade, bilo da se slažu s našim razlozima, bilo da se slažu samo s nekima od njih ili da imaju neke treće razloge”.