Dan žena

Prosvjedna akcija “Blagajnica hoće ići na more”: Žene su trostruko opterećene jer rade na poslu, kod kuće, a vjerojatno još i negdje na crno

Tihomir Ponoš

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



Žene, posebno zaposlene u trgovini, zbog straha za svoje radno mjesto ne smiju progovoriti kako im je na njemu. Poručila je to Ženska mreža Hrvatske prosvjednom akcijom “Blagajnica hoće ići na more” organiziranom pred Vladom u povodu Međunarodnog dana žena. Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske poručila je da smo nedavno u Saboru na raspravi o Istanbulskoj konvenciji mogli čuti da žene ne bi smjele “cinkati” svoje muževe nasilnike, a “još više vrijedi i pravilo da radnice ne smiju ‘cinkati’ šefove”.


Aktivistice su akciju posvetile ženi koja je zbog pojedene dvije šnite pršuta dobila otkaz u trgovini, a simbolički su blagajnom predstavile sve žene koje nisu i ne mogu doći na prosvjed jer neprestance rade. Genov je poručila da su žene trostruko opterećene jer rade na poslu, kod kuće, a vjerojatno još i negdje na crno kako bi mogle prehraniti djecu. Posljedica takvog odnosa, uobličenog u transparente “radi stalno na određeno”, “prima plaću u bonovima”, “ne smije rađati da bi mogla raditi”, “radi 00-24”, i niskih plaća jest i to da mnoge žene ne mogu na more i da mnoge nisu ljetovale na moru deset i više godina.


– More je za njih simbol vrhunskog luksuza. To naše more kojim se dičimo je za nekog drugog, a ne za hrvatske žene i radnice, kazala je Genov. Navela je i da živi na moru gdje su u ugostiteljskom objektu zaposlene dvije žene koje rade od šest ujutro do dva u noći. – Iako nije potrebna složena matematička radnja kako bi se zaključilo da su te žene izrabljivane nije mi poznato da je neki poslodavac zbog toga kažnjen. Ali, ako imate deset kuna viška u kasi bit ćete kažnjeni jer država pazi da dobije svoj porez, rekla je Genov. Udruga je Vladi predala svoje zahtjeva za koje je Genov kazala da očekuje da će, kao i prijašnji, biti ignorirani. Od Vlade se traži donošenje zakona koji će štititi zviždače, provedba redovnog financijskog nadzora poslovanja korporacija i trgovačkih lanaca, posebno strateških tvrtki. Traži se i jasnije i strože ogrančavanje rada na određeno vrijeme te obavezan roditeljski dopust z aočeve u trajanju polovine ukupnog roditeljskog dopusta.