Neslužbene informacije

Pronađen značajan broj nepravilnosti: Nije prikupljen dovoljan broj potpisa za dva referenduma?

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Čini se da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu

Jutarnji list objavio je kako je ekskluzivno doznao da građanske inicijative »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj« nemaju dovoljno valjanih potpisa za raspisivanje državnih referenduma. Građanske inicijative »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj«, kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje od nekoliko izvora, nisu prikupile dovoljno potpisa za tri referendumska pitanja o ukidanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te promjeni izbornog zakonodavstva.

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kojoj je bila povjerena provjera potpisa, doznaje taj list, pronašla je brojne nepravilnosti i utvrdila da ni jedna referendumska inicijativa na kraju nije dala najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma.


Pronađen je popriličan broj nevaljanih potpisa, na nekim potpisnim listama provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB) utvrđene su umrle osobe, kao i državljani drugih zemalja, posebno onih iz Bosne i Hercegovine, a kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o braku, navodi Jutarnji u sutrašnjem izdanju.