Vremenska prognoza

Produljeni vikend donosi oblake, vjetar i kišu. Vakula otkriva kad ponovno možemo očekivati sunce

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Jučerašnji dan bio je posljednji sunčani ovaj tjedan, piše meteorolog Zoran Vakula u svojoj redovitoj vremenskoj prognozi na HRT-u.


Već danas slijedi jugo, a s njim i sve mnogobrojniji oblaci. Stoga će petak početi suhim i pretežno sunčanim vremenom, po nekim nizinama i maglom, na Jadranu burom, a završiti sa znatno više oblaka, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje je kiša mjestimice moguća već poslijepodne, a sigurno će je u mnogim mjestima biti navečer, te osobito u noći na subotu. Tijekom mnogima produljenoga vikenda bit će još oblačnije, osobito na Jadranu i uz njega i kišovitije i vjetrovitije.


Danas će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano, gdjekad i vedro, osobito u Podravini i Podunavlju. Ujutro će mjestimice biti magle, najčešće u Posavini. Vjetar slab istočni i jugoistočni, a temperatura zraka ujutro najniža od 2 do 6 °C, poslijepodne najviša malo iznad 20 °C. Za doba godine podjednako ugodno toplo poslijepodne, ali relativno svježe jutro, gdjegod i maglovito, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će zamjetniji oblaci dolaziti tek navečer. U gorju će ih biti i prije, kao i na južnom dijelu sjevernog Jadrana, gdje je mjestimična kiša moguća već kasno poslijepodne, a sigurno će padati u noći na subotu, najprije na otocima, zatim i na obali, i to često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. U noći na petak ponovno će pojačati bura, koja će mjestimice, uglavnom podno Velebita, imati i olujne udare, a tijekom petka će zapuhati istočnjak i jugo, navečer gdjegod i jako, s olujnim udarima. Tijekom dana će, uz još većinom sunčano vrijeme, u unutrašnjosti i mjestimičnu maglu, najniža temperatura biti od 1 do 5 °C, uz more 12 do 16 °C, a najviša oko 24 °C, u gorju 18 do 21 °C. Relativno toplo bit će i u Dalmaciji, najprije uz buru, zatim sve jače jugo, koje će na otvorenome vjerojatno imati i olujne udare, pri čemu će i more biti sve valovitije, a nebo sve oblačnije. Dan će početi pretežno vedro, a završiti većinom uz kišu, ponegdje i izraženije pljuskove, munje i gromove, najprije na moru, zatim i uz obalu.




I na jugu Hrvatske promjenljivo, najprije uz buru, zatim jugo, koje će naglo pojačati na ponegdje i jako, na otvorenome vjerojatno i olujno. Kiša je mjestimice moguća već prijepodne, a još je vjerojatnija u drugom dijelu dana, te osobito u noći na subotu, kada su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.


I sljedećih će dana biti relativno toplo, piše HRT, ali na kopnu i znatno oblačnije, uz povremenu kišu, rjeđu u sjevernijim krajevima, gdje će ponegdje i izostati, osobito u subotu u istočnoj Hrvatskoj, dok su u unutrašnjosti Istre i Dalmacije mogući i obilniji pljuskovi.


– Prema sredini novoga tjedna povećava se vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, gdje će najkišovitije i najvjetrovitije biti od petka navečer do nedjeljnog podneva, kada u nekim mjestima uz jako pa i još jače jugo, može pasti i više od ukupne količine kiše za cijeli listopad. No, nadam se da završetak ovoga tjedna neće biti kao njegov početak, kada je u Dubrovniku bilo novih rekorda u količini oborine, navodi Vakula.