60 posto više

Procvjetali izvan domovine: Baby boom među Hrvatima u Njemačkoj, rođeno 4.000 djece

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Silvano Ježina

Ilustracija / Foto Silvano Ježina

Broj djece koje su rađale hrvatske državljanke u Njemačkoj bio je u stalnom padu godinama prije ulaska Hrvatske u EU, a nakon 2014. počeo je naglo rasti



RIJEKA Broj rođene djece u Hrvatskloj u 2017. pao je na najniže razine, ali zato se u Njemačkoj među Hrvatima događa baby boom. Majke s hrvatskim državljanstvom u Njemačkoj iste su godine rodile više od 4.000 djece, pokazuju podaci Federalnog statističkog ureda Njemačke.


Radi se o povećanju od 60 posto u odnosu na 2016., a treba istaknuti kako se ne radi o potomcima starih doseljenika već onih koji su iz Hrvatske otišli nakon ulaska u EU, prenosi Jutarnji.


Broj djece koje su rađale hrvatske državljanke u Njemačkoj bio je u stalnom padu godinama prije ulaska Hrvatske u EU, a nakon 2014. počeo je naglo rasti.




Do 2013. godine udio djece koje su u Njemačkoj rodile Hrvatice bio je od pet do sedam posto, ali od 2013. situacija se mijenja i već te godine narastao na 12 posto pa potom na 20.


Posebno velik, gotovo deseterostruki rast zabilježen je u udjelu djece hrvatskih državljana koja nisu automatski rođenjem stekla njemačko državljanstvo, a to je jedan od ključnih pokazatelja da se radi o djeci rođenoj u mladim hrvatskim obiteljima koje su se posljednjih godina doselile iz Hrvatske.