Mrsićevi volonteri

Pripravnike se može neograničeno mijenjati

Gabrijela Galić

Do sada su poslodavci nakon isteka ugovora o stručnom usavršavanju mogli angažirati nove »volontere« u slučajevima da su osobama koje su se stručno osposobljavale ponudili posao ili zadržali najmanje 50 posto pripravnika



ZAGREB » Poslodavci koji angažiraju mlade osobe, koristeći mjeru poticajnog zapošljavanja stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, ubuduće će praktično bez ikakvih ograda nakon isteka sklopljenog ugovora o stručnom osposobljavanju moći angažirati nove »volontere«.


Do sada su poslodavci u realnom sektoru nakon isteka ugovora o stručnom usavršavanju mogli angažirati nove »volontere«, kako se mlade u javnosti nerijetko naziva jer za vrijeme stručnog usavršavanja imaju pravo na 1.600 kuna naknade, pod određenim uvjetima. Odnosno, u slučajevima da su osobama koje su se stručno osposobljavale ponudili posao, a one su to odbile. Nove »praktikante« mogli su angažirati i ako su u radnom odnosu zadržali najmanje 50 posto osoba koje su se stručno usavršavale. U protivnom, poslodavac u realnom sektoru, nakon isteka sklopljenog ugovora o stručnom usavršavanju nije mogao angažirati nove mlade osobe najmanje godinu dana. S obzirom da je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ovih dana ukinulo ta ograničenja, poslodavci u realnom sektoru moći će konstantno koristiti rad mladih, bez ikakvih ograničenja. Odnosno, kada jednoj grupi istekne ugovor, angažirat će novu nezaposlene mlade osobe. Posebno se, pritom, pogoduje obrtnicima kojima se omogućava dvostruko veći broj korisnika stručnog osposobljavanja od broja zaposlenih kod obrtnika.


  Upravno vijeće HZZ-a tu svoju odluku opravdava Europskom komisijom, odnosno navode kako je njena preporuka što više usmjeriti mlade u realni sektor. S druge strane, ukidanjem ograničenja za poslodavce u realnom sektoru, oni se izjednačavaju s poslodavcima u javnom sektoru koji nisu imali ograničenja kada je riječ o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.




  Mlade nezaposlene osobe na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa mogu provesti 12 ili 24 mjeseca. Od početka ove godine tom je mjerom bilo obuhvaćeno ukupno nešto više od 22 tisuće mladih osoba, a većina njih je još lani ušla u program. Naime, prema zadnjim podacima HZZ-a trenutno je aktivnih korisnika stručnog usavršavanja bez zasnivanja radnog odnosa nešto više od 11,4 tisuće.


  Osim u mjeri stručnog osposobljavanja donesene su i promjene kod javnih radova. Tako će se i mladima koji izlaze iz sustava skrbi domova za djecu, ubuduće pokrivati cjelokupna bruto plaća od 3.536,64 kune kao i troškovi prijevoza u iznosu do 400 kuna. Oni, invalidi te Romi jedine su kategorije kojima se na teret države isplaćuje trošak plaće u nekom od programa javnih radova, za sve ostale nezaposlene sufinancira se 50 posto bruto plaće te 50 posto troška prijevoza