Četvrti dan potrage

Pripadnici HGSS-a pronašli tijelo Poljakinje nestale na Biokovu

Hina

Foto HGSS

Foto HGSS



Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) pronašli su u nedjelju oko podneva na obraslom puteljku biokovskoga vrha Strn iznad Živogošča mrtvo tijelo 55 godišnje M.W. iz Poljske, za kojom su tragali četvrti dan po dojavi o njezinu nestanku.


Dvadesetak HGSS-ovaca iz Splita, Šibenika, Dubrovnika, Gospića i Makarske i u nedjelju ujutro krenuli su, četvrti dan za redom, s psima tragačima krenuli u potragu na nestalom poljskom državljankom. Njezino mrtvo tijelo pronašli su na obraslom puteljku biokovskog vrha Strn iznad Živogošča, doznaje se od voditelja makarske stanice HGSS-a Tončija Lalića.


Poljska državljanka krenula je u četvrtak u jutro iz Živogošča, gdje je inače ljetovala s obitelji, prema biokovskom vrhu Strn, te je oko podnevnih sati zatražila pomoć, rekla je da nije ozlijeđena, ali je dehidrirala te da se nalazi negdje na predjelu planine Biokovo.Odmah po dojavi, u akciju su krenuli pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita kojima su se pridružili Imoćani, a u potražnoj akciji iz zraka pomoć im je pružio helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i dron.

Akcija spašavanja odvijala se na velikom i teškom biokovskom planinskom terenu područja Strn, potragu je otežavalo jako vruće i sparno vrijeme, a nestala Poljakinja nije se javljala na mobitel kojega nije mogla locirati ni bazna stanica teleoperatera, izvijestio je Lalić. Rekao je je također kako će tijelo M.W. iz Poljske pripadnici HGSS-a prenijeti do Jadranska magistrale gdje će ga preuzeti odgovarajuće službe.




Lalić je još jednom istaknuo kako, uz sva brojna upozorenja HGSS-a, tiskane karte Biokova koje se nude gostima u svim turističkim uredima na Rivijeri, s posebnom uputama kada je riječ o odjeći, obući i vodi te planinskim putovima, turisti olako shvaćaju moguće opasnosti planine Biokovo, pa nakon završene akcije kod Živogošča, 20-ak pripadnika HGSS-a krenulo je u novu akciju potrage dojavljenu iz mjesta Podaca – dvadesetak kilometara jugoistočno od Makarske.