Nema slaganja

Prijepori oko privatizacije HEP-a: Most će idući tjedan predstaviti svoj prijedlog za otkup Ine

Jagoda Marić

HDZ i Most jako udaljeni o pitanju privatizacije dijela HEP-a – sjednica Vlade RH  / arhiva NL

HDZ i Most jako udaljeni o pitanju privatizacije dijela HEP-a – sjednica Vlade RH / arhiva NL

Neslužbeno doznajemo da će Most izaći s prijedlogom koji znači osiguranje novca za kupnju Ine, ali ne bi doveo do povećanja javnog duga. Iako taj prijedlog uključuje i HEP, ne bi bilo nužno otvaranje privatizacije u toj tvrtki



 Istupi dvoje potpredsjednika Vlade Martine Dalić iz HDZ-a i Ivana Kovačića iz Mosta jučer su jasno pokazali da su te dvije stranke jako udaljene kad je u pitanju odluka o tome kako će Hrvatska prikupiti novac da kupi Inu. Konferencija za novinare koju su u Banskim dvorima održali njih dvoje, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac i ministar financija Zdravko Marić o programu reformi, potvrdila je da među partnerima postoji suglasje oko ideje da bi Inu trebalo vratiti u državno vlasništvo, ali da oko toga je li najbolje rješenje, kako je to kazao i premijer Andrej Plenković, prodaja HEP-a u javnoj ponudi nisu približili stavove. Čini se da će se to teško i dogoditi, ako HDZ barem ne pristane na ustavne promjene kako bi se zaštitilo 75 posto dionica HEP-a od daljnje privatizacije.


a pitanje može li dodatnu političku nestabilnost, koju kao jednu od prijetnji hrvatskom kreditnom rejtingu ističe i Moody’s, izazvati podijeljen stav oko privatizacije HEP-a, ministar financija Zdravko Marić odgovorio je da je »premijer izrekao stav Vlade«.


– Tu je vrlo jasan i sam izričaj i same namjere, u ostalo ne bih ulazio, suzdržan je bio Marić, ali je dvoje potpredsjednika pred dvadesetak novinara jasno pokazalo različite stavove unutar Vlade. Kovačić je kazao da je premijerov stav oko otkupa Ine, jednak stavu Mosta te da svaki »normalni politički čimbenik u Hrvatskoj ima isti stav«.




– Želimo gospodariti sa svojom energetskom industrijom, bar što se tiče Ine, da Ina ponovo dođe pod okrilje, upravljačka prava i većinsko vlasništvo države. Što se tiče načina na koji se može otkupiti Ina, to je stvar modaliteta koji će se dogovoriti na Vladi. Nitko nije rekao, niti je Vlada dala direktan stav. Privatizacija HEP-a je samo jedan od modaliteta. Bilo bi neozbiljno od svih nas očekivati da u jedan mah izađemo s tako ozbiljnom temom u javnost. Kao što smo rekli, jedna od mogućnost je prodaja HEP-a. Koji će biti, vidjet ćemo, kazao je Kovačić. O drugim modelima nije govorio.


Činjenicu da se model prodaje HEP-a kritizira, ali da se ne izlazi s nekim drugim modelom zamijetila je i očito kritičarima zamjerila potpredsjednica Dalić, koja je osmislila i brani model prodaje HEP-ovih dionica u javnoj ponudi. Podsjetila je na to da je i premijer još na Badnjak rekao da će se ići na model prikupljanja novca za kupnju Ine koji neće povećavati javni dug.


– Ide se na model koji ne povećava javni dug i u tom kontekstu je i prodaja dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude. Do danas još u cijeloj ovoj raspravi nisam čula ni jedan bolji i strukturiraniji model koji bi omogućio generiranje financijskih sredstava za otkup udjela u Ini na način da se osiguraju koristi za kompaniju i za građane i ne povećava javni dug, kazala je potpredsjendica Dalić. Time je zapravo i kritičarima u javnosti, i onima u vlastitoj stranci, ali i Mostu spočitnula da odbijaju javnu ponudu u HEP-u ali da nitko ne nudi alternativu koja bi osigurala novca za kupnju Ine, a da se istovremno za taj iznos ne poveća javni dug.


Kako neslužbeno doznajemo Most će uskoro izaći i sa svojim prijedlogom koji bi, kako tvrde naši izvori iz te stranke, značio i osiguranje novca za kupnju Ine, ne bi doveo do povećanja javnog duga, ali ne bi, iako uključuje i HEP, bilo nužno otvaranje privatizacije u tom državnom poduzeću.