Svađa zbog milijuna za javnu rasvjetu

Prgomet pisao Plenkoviću o sukobu u HDZ-u koji ugrožava koaliciju s Bandićem

Dražen Ciglenečki

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Upitno izglasavanje posla u Gradu Zagrebu vrijednog 33 milijuna kuna, a to je izazvalo sukob između HDZ-ovaca Drage Prgometa i Andrija Mikulića, te bijes Milana Bandića



ZAGREB Zagrebačka Gradska skupština sutra će po četvrti put pokušati usvojiti dokument kojim se određuju uvjeti što ih mora ispuniti tvrtka kako bi obavljala poslove javne rasvjete, ali malo je vjerojatno da će do toga doći. HDZ, koalicijski partner gradonačelnika Milana Bandića, se, naime, protivi toj Odluci, premda je on u međuvremenu prihvatio oba njihova zahtjeve za njezinu izmjenu. Bandić zbog toga glasno razmišlja o budućnosti koalicije s HDZ-om, ne samo na gradskoj nego čak i na državnoj razni, a situacija je toliko ozbiljna da je Drago Prgomet, šef skupštinskog Kluba zastupnika HDZ-a, ovih dana pismom o svemu izvijestio predsjednika stranke, premijera Andreja Plenkovića.


U pismu koje posjedujemo, a koje je dostavljeno i glavnom tajniku HDZ-a Gordanu Jandrokoviću, političkom tajniku Lovri Kuščeviću, međunarodnom tajniku Davoru Božinoviću, predsjedniku saborskog Kluba zastupnika Branku Bačiću i čelniku stranke u Zagrebu Andriji Mikuliću, Prgomet detaljno opisuje kako je došlo do toga da je HDZ odustao od postignutog dogovora s Bandićem. Isprva je gradonačelnik htio da se spomenuti posao, kao i obično, dodijeli nekome na četiri godine uz godišnju naknadu od približno 33 milijuna kuna. HDZ se nije složio s takvom Odlukom i ona 23. svibnja na sjednici Gradske skupštine nije dobila dovoljan broj glasova. Zatim je Klub HDZ-a, informirao je Prgomet premijera, donio zaključak da će prihvatiti Bandićev prijedlog ako se ugovor o javnoj rasvjeti s četiri skrati na dvije godine i godišnja naknada smanji za 10 posto.



Prgomet jučer nije želio razgovarati o pismu što ga je 24. lipnja uputio premijeru, ali nam je potvrdio da je u međuvremenu razgovarao s njim.– Mi ćemo u ponedjeljak, kad je na Skupštini opet glasovanje o Odluci, biti protiv, a ne znam što će nakon toga biti, rekao nam je Prgomet.




S tim su stavom HDZ-a Prgomet i Mikulić upoznali Bandićevu zamjenicu Jelenu Pavičić Vukičević. No, Bandić nije popuštao i na iduću je sjednicu poslao istu Odluku, pa je i ishod bio jednak. Ipak, 20. lipnja se gradonačelnik predomislio, Ana Stavljenić-Rukavina, predsjednica Kluba Bandićeve stranke, nazvala je Prgometa kako bi ga obavijestila da je gradonačelnik pristao na HDZ-ove uvjete. Prgomet je to odmah prenio Mikuliću, a organizirao je i pismeno izjašnjavanje sedmero HDZ-ovih zastupnika o izmjenjenoj Odluci. Iako su Mikulić i glavni tajnik zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić ranije podržavali dva zahtjeva Bandiću u vezi s javnom rasvjetom, svejedno su glasovali protiv Odluke u koju su oni ugrađeni. Ali, kako je većina zastupnika, njih pet, bila »za«, Prgomet je konstatirao da je Klub HDZ prihvatio Odluku o javnoj rasvjeti i to je priopćio i Ani Stavljenić-Rukavina.


Mikulić se, međutim, nije predao. Sazvao je poslijepodne 20. lipnja sjednicu Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, koje je naložilo Klubu da promijeni zaključak o prihvaćanju Odluke. Prgomet je to učinio, ali je i zamolio Mikulićevo obrazloženje. »Andrija Mikulić je smatrao da nema potrebe ništa dodavati odluci Predsjedništva«, napisao je Prgomet predsjedniku HDZ-a. Na sjednici Gradske skupštine 21. lipnja, na kojoj je HDZ ustrajao u protivljenju Odluci o javnoj rasvjeti, izigrani Bandić je bjesnio i govorio o preispitivanju koalicijskih odnosa u Zagrebu i Hrvatskoj, na što je Prgomet upozorio Plenkovića.



Ana Stavljenić-Rukavina još se nada drukčijem raspletu. – Vjerujem da će razum prevladati i da će Odluka biti izglasana. HDZ nije tražio nikakve nove uvjete, pa mogu samo zaključiti da je problem, ako postoji, unutra HDZ-a i da nema veze sa samom Odlukom. Svako odugovlačenje je štetno jer dugoročno računamo na sredstva za javnu rasvjetu iz EU fondova, kazala nam je Ana Stavljenić-Rukavina.


Mikulić nam se javio na telefon, zamolio da mu pošaljemo SMS s objašnjenjem što nas zanima, a onda više nije odgovarao na pozive. U političkim kuluarima se svašta nagađa o pozadini ovih zbivanja. Od toga da se Mikulić, koji nije u dobrim odnosima s Prgometom, na ovaj način zapravo suprotstavlja Plenkoviću, do toga da su cijeloj priči ključni neki ozbiljni materijalni interesi u kontekstu pružanja usluge javne rasvjete u Zagrebu, čak koruptivne radnje, ali to je teško provjeriti. Bandić se na Mikulićevo ponašanje navodno i osobno žalio Plenkoviću i Božinoviću.