Virtualni prostor "napale" lažne klinike za pobačaje

Prevara na internetu: Žene obmanjuju da abortus uzrokuje rak dojke i smrt

Ljerka Bratonja Martinović

Informacije koje lažne klinike nude su znanstveno neutemeljene. Tvrdnja da je žena koja pobaci pod većim rizikom od raka dojke je toliko glupa da ne zaslužuje komentar, žena može imati određene psihičke probleme, ali samo ako nije  dobro odvagala odluku, kaže Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestara milosrdnica



ZAGREB  Depresija, samoubilačke misli, ovisnost o alkoholu i drogama, zlostavljački porivi, rak dojke, pa čak i smrt, samo su neke od posljedica abortusa kojima se na web-stranicama izvjesne »Klinike za pobačaje« žene nastoji odvratiti od odluke o prekidu trudnoće. Rađena po uzoru na američke lažne klinike za pobačaje koje se predstavljaju kao medicinske ustanove, a zapravo su ispostave pro-life aktivista, i ova virtualna klinika paravan je kojim se žene na perfidan način nastoji pokolebati u odluci o abortusu.


Žene koje žele pobaciti informaciju će najprije potražiti na internetu, a web-stranica www.klinikazapobacaje.com jedna je od prvih opcija koja će im se otvoriti. Na stranici navodne klinike sve upućuje na to da se radi o medicinskoj ustanovi koja obavlja pobačaje, nudi se savjetovanje i rezervacija termina, a jedino opaska u dnu stranice daje do znanja da se zapravo radi o obmani, jer stranica »ne predstavlja stvarnu kliniku u kojoj se može obaviti pobačaj i putem nje se ne može rezervirati termin pobačaja«.


Za razliku od američkih, ova »klinika« ne postoji izvan virtualnog svijeta, a žene koje se zainteresiraju za njene poruke upućuju se na kontakt podružnica Udruge za nerođeni život »Betlehem« u devet hrvatskih gradova i susjednim državama te Centra za pomoć trudnicama »Djetešce, na sunašce«.




– U prosjeku nam se jednom tjedno javi žena koja je bila na toj stranici, pita koliko košta pobačaj i kad ga može napraviti. Pokušavamo je nagovoriti da dođe na razgovor i sugerirati joj da ne žuri s odlukom, a ako su razlozi financijski, i ponuditi joj materijalnu pomoć – kaže Bosiljka Bačura iz Centra za pomoć trudnicama. Sa stranicom »klinike«, kaže, nema ništa, jedino je pristala da se njena udruga tu oglasi kao kontakt.


Informacije koje »klinike« nude krajnje su zastrašujuće, a po tvrdnjama stručnjaka, i potpuno znanstveno neutemeljene.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…