Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. rujna 2019.
Ispis članka: Premijeru, zaustavite "rušilačku politiku" ministra Jovanovića! Smijenite ga! - Novi List

NoviList.hr

Premijeru, zaustavite "rušilačku politiku" ministra Jovanovića! Smijenite ga!

Otvoreno pismo sindikata

29. prosinac 2013 14:44

Napisao: HINA

Razočarani su izostankom premijerove reakcije na Jovanovićeve poteze, ali i time što, kako ocjenjuju, "bez imalo sumnje prihvaća sve što mu ministar Jovanović servira o pregovorima za izmjene granskih ugovora u obrazovanju i bez razmišljanja donosi odluke o jednostranim otkazima tih ugovora"

Željko Jovanović / Foto Nenad REBERŠAK

ZAGREB Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću zatražio je smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovića, promjenu »rušilačke politike« prema obrazovanju i uspostavu socijalnog dijaloga sa svim sudionicima u obrazovnom sustavu, uključujući i sindikate.

Nakon prošlotjednog otkazivanja kolektivnih ugovora za cijeli sustav obrazovanja, Sindikat je danas u otvorenom pismu premijeru Milanoviću upozorio na neke poteze ministra Jovanovića koje smatraju neprihvatljivima, te očekuju premijerovu reakciju i ministrovu smjenu. 

Tako ističu da je ministar Jovanović zatražio od ravnatelja osnovnih i srednjoškolskih ustanova da se zaposlenicima ne isplate plaće ili dio plaća za studeni.  Posljedično, neki učitelji na zamjenama uopće nisu primili plaću za taj mjesec, a mnogim zaposlenima u učeničkim domovima one su smanjene i do 1800 kuna, navode iz sindikata.

U kontekstu izmjena Zakona o kaznenom postupku kažu kako se može zaključiti da je u Hrvatskoj neisplata plaća kazneno djelo samo za pojedince, ali ne i za državu. Ističu da su posebno razočarani izostankom premijerove reakcije na Jovanovićeve poteze, ali i time što, kako ocjenjuju, »bez imalo sumnje prihvaća sve što mu ministar Jovanović servira o pregovorima za izmjene granskih ugovora u obrazovanju i bez razmišljanja donosi odluke o jednostranim otkazima tih ugovora«

»Vi takvog ministra ne smjenjujete. Pitam se, koliko je već nisko spuštena Vaša ljestvica tolerancije za nesposobne i štetne ministre, pa i one koji evidentno krše zakone«, naglašava čelnik sinidkata i potpisnik otvorenog pisma Branimir Mihalinec.

Nakon otkazivanja kolektivnih ugovora u obrazovanju, iz resornog su ministarstva istaknuli spremnost za pregovore o novim granskim kolektivnim ugovorima. Međutim, NSZSSH ističe da sindikat želi stvarne pregovore, a resorno ministarstvo ni malo ne odustaje od svojih stajališta. 

S obzirom na to ocjenjuju da se prema sindikatima obrazovanja Vlada postavlja ultimativno, dok u drugim sustavima, primjerice u zdravstvu, pregovara.

Predsjednik NSZSSH Mihalinec stoga zaključuje kako je stajalište Vlade da »obrazovanje treba razoriti«.

»Nositelj takvog stava ste očito Vi, predsjedniče Vlade, dok je ministar Jovanović tek izvršitelj. Što drugo možemo zaključiti, kada Vi podržavate brisanje članaka Ugovora koji štite zaposlene od zlostavljanja, profesionalni status zaposlenika, kao i uvjete rada u obrazovanju«, navodi se u otvorenom pismu premijeru te poručuje da zaposleni u obrazovanju neće nijemo promatrati kako Vlada sustavno urušava njihove živote.