Za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju

Predstavnici inicijative ’67 je previše’ predali Jandrokoviću 748.624 potpisa za referendum

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Jandroković je kazao da su 'potpisi su prikupljeni i ako ih bude dovoljno za referendum te Ustavni sud kaže da je pitanje ustavno - tada ćemo ići na referendum'. 'Narod je taj koji odlučuje i moguće je da nekad i neka dobra mjera koju donese Vlada bude osporena od građana', poručio je Jandroković



ZAGREB Predstavnici sindikalne inicijative »67 je previše« u četvrtak su u Hrvatskom saboru predali 748.624 prikupljena potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je predstavnike inicijative »67 je previše«, nakon čega je izjavio da se u povjerenstvu koje je za to imenovano obavlja primopredaja više od 748 tisuća potpisa o kojoj će biti sačinjen zapisnik.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donijet će zaključak o potpisima




Budući da je od predstavnika inicijative dobio i zahtjev za raspisivanjem referenduma, najavio je da će ta dva dokumenta uputiti saborskom Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav, koji će pripremiti zaključak i poslati ga plenarnoj sjednici. Potom će se potpisi uputiti Vladi kako bi se utvrdila njihova vjerodostojnost i broj.


Vlada će to vratiti u Sabor, a Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donijet će zaključak je li prikupljen dovoljan broj potpisa. Također, taj odbor može predložiti Saboru da se Ustavnom sudu uputi pitanje o usklađenosti referendumskog pitanja s Ustavom.



Na novinarski upit misli li da to pitanje treba ići na ocjenu ustavnosti, Jandroković je rekao kako će o tome razgovarati s kolegama iz stranke i vladajuće većine te će nakon toga dati odgovor.


Upitan ima li još mjesta za pregovore sa sindikatima kako do referenduma ne bi došlo, poručio je da su oni uvijek dobrodošli ali mu se nakon razgovorima s predstavnicima inicijative čini kako oni više nisu skloni pregovorima.


Ako je dovoljan broj potpisa i ako je pitanje ustavno ići ćemo na referendum


Negirao je da ih je pokušavao uvjeriti da ponovno »sjednu za stol« rekavši kako je tu bio kao predsjednik Hrvatskog sabora da bi primio potpise i zahtjev za raspisivanjem referenduma.


Upitan kako komentira to što agencija Fitch i vanjske institucije hvale mirovinsku reformu dok je u zemlji naišla na negativne ocjene Jandroković je rekao da su ekonomske brojke za Hrvatsku iznimno dobre jer smo u prvom tromjesečju imali rast BDP-a od 3,9 posto, te smo dobili i dobre ocjene reformi, među kojima je i mirovinska.


Međutim, kazao je, potpisi su prikupljeni i ako ih bude dovoljno za referendum te Ustavni sud kaže da je pitanje ustavno – tada ćemo ići na referendum. »Narod je taj koji odlučuje i moguće je da nekad i neka dobra mjera koju donese Vlada bude osporena od građana«, poručio je Jandroković.


Nacionalna koordinatorica inicijative »67 je previše« Mirela Bojić rekla je da su predsjedniku Hrvatskog sabora predali zahtjev za raspisivanjem referenduma i 65 kutija u kojima se nalazi 748.624 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Također, upoznali su ga s kronologijom njihova postupanja oko tog pitanja.


Prilika da Sabor vrati povjerenje građana


Izrazivši zadovoljstvo velikim brojem prikupljenih potpisa, Bojić je rekla da od Hrvatskog sabora i drugih institucija koje su u to uključene očekuju ozbiljnost i odgovornost. »Ovo je dobra prilika Hrvatskom saboru da na referendumu vrati povjerenje građana u najviše institucije hrvatskog društva«, poručila je.


Na novinarsko pitanje zašto više nisu spremni za pregovore s Vladom Bojić je rekla kako je vremena za pregovore bilo na pretek ali se nitko nije odazivao na njihove pozive. »Pozivali su nas samo da bi nam na power point prezentacijama prikazali ono što su naumili donijeti i izglasati kao zakon«, rekla je.


Podsjetila je da su se prije početka prikupljanja potpisa obratili svim saborskim klubovima zastupnika, kako bi u razgovorima došli do toga da se ne izglasaju sporne odredbe u zakonu.


Smatra i da 748.624 građana nije svoje potpise dalo za pregovore, već za raspisivanje referenduma.