Ministar financija

Povjerenstvo odlučilo: Zdravko Marić nije bio u sukobu interesa kad se odlučivalo o Agrokoru

Tihana Tomičić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Protiv Marića postupak je pokrenut zbog njegovog sudjelovanja na sastanku u Vladi 26. veljače 2017. (na tom su sastanku bili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, predsjednik Sabora Božo Petrov te Ivica Todorić i Ivan Crnjac iz Agrokora) te na sastanku 3. ožujka ist godine na kojem su bili Marić i Todorić.



Ministar financija Zdravko Marić nije prekršio načela obnašanja dužnosti, zaključilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa većinom glasova.


Protiv Marića postupak je pokrenut zbog njegovog sudjelovanja na sastanku u Vladi 26. veljače 2017. (na tom su sastanku bili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, predsjednik Sabora Božo Petrov te Ivica Todorić i Ivan Crnjac iz Agrokora) te na sastanku 3. ožujka ist godine na kojem su bili Marić i Todorić. Riječ je o prvoj sjednici Povjerenstva na kojem su po pozivu saslušavane stranke, Marić kao stranka protiv koje se vodi postupak, Petrov kao svjedok, dok Crnjcu poziv nije uredno dostavljen.


Uvrđeno je da su na prvom sastanku predstavnici Agrokora informirali predstavnike Vlade i Sabora o stanju u Agrokoru i opcijama stabilizacije tvrtke. Mariće je kazao da na tom sastanku nije iznosio stavovve, mišljenja i prijedloge o sadržaju sastanka, ali je za razliku od pisane izjave Povjerenstvu, kazao da mu je premijer postavio pitanje, kao ministru financija i predsjedniku NO HBOR-a, a on je dao općenite informacije o kreditnim linijama HBOR-a dostupne svakom poduzetniku. Na sastanak s Todorić Marić je otišao po naputku Plenkovića i na njemu je vlasniku Agorkora iznio zabrinutost Vlade za stanje u koncernu. Marić je pred Povjerenstvom ustvrdio da nije iznosio svoje stavoe, mišljenja, prijedloge ili zaključke.




Petrov je pak u svojoj pisanoj izjavi ustvrdio da je Marić na prvom sastanku iznosio moguća rješenja za problem likvidnosti Agrokoroa i o mogućnostio osiguranja likvidnosti putem HBOR-a. Pred Povjerenstvo je izjavio da je Marić bio “relativno pasivan” do pola sastanka, a tada ga je premijer, spomenuvši i HBOR, pitao kako država može pomoći za likvidnost Agrokora. Marić je govorio o mogućnostima, ali i ograničenjima HBOR-a i kazao da, ako bi se likvidnost rješavala “u tom smjeru”, je potrebno hitno se konzultirati s Europskom komisijom zbog pitanja mogućeg rasta javnog duga.


– Ne mogu reći da se Marić zalagao za rješenje. Iznio je mogućnosti, rizike, opasnosti i probleme, predsjednik Vlade je to tražio od njega, kazao je Petrov.


Povjerenrstvo za odlučivanje o sukobu interesa propitivalo je da li je Zdravko Marić prekršio načela obnašanja dužnosti zato što je od početka 2012. pa do početka 2016. godine i stupanja na dužnost ministra financija u Agrokoru bio zaposlen kao izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala.