Novi pristup

Potvrđeno je: Sve škole u Hrvatskoj štrajkaju do ispunjenja zahtjeva

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Ovaj frontalni štrajk koji kreće od sutra u skladu je s ranijim najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku i kao odgovor na posljednju ponudu Vlade, koju sindikati ocjenjuju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju



ZAGREB Sindikati obrazovanja u utorak će štrajkati u školama u cijeloj Hrvatskoj, a s frontalnim štrajkom nastavit će do daljnjega odnosno do ispunjenja zahtjeva ili dogovora s Vladom.


Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama donijeli su odluku kako će u utorak štrajkati u svim županijama, te kako će i nakon toga, štrajk nastaviti do ispunjenja njihovih zahtjeva, prenosi Srednja.hr navodeći glavnog tajnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nijaza Karića.


“Štrajkat ćemo dok se ne ispune naši zahtjevi. Jednoglasna je to odluka oba sindikata”, potvrdio je Karić. 




Sindikalisti su se, kako se neslužbeno doznaje, na opći štrajk odlučili nakon što su njihovi članovi postali nezadovoljni Vladinim ignoriranjem cirkularnog štrajka.


Frontalni štrajk koji kreće sutra u skladu je s najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom, kao i nakon najave da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec tijekom večeri je za RTL potvrdio informaciju da će od utorka s frontalnim štrajkom nastaviti svaki dan do ispunjenja zahtjeva.


Sindikat hrvatskih učitelja objavom je potvrdio da se u štrajk ulazi do daljnjega.



Pristižu i prve reakcije na ovu odluku sindikata. Država od utorka više ne plaća štrajk, tako da će učitelj početnik primjerice sutra izgubiti 260 kuna. Romana Šimunić-Cvrtila, ravnateljica OŠ Jabukovac iz Zagreba, za Dnevnik.hr kaže: “Ja mislim da to na kraju učitelji i neće izdržati ako se to više neće plaćati”.


Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata učitelja, poručuje: “Ovaj štrajk će trajati toliko dugo dok se ne ispune naši zahtjevi”. Na pitanje imaju li novca da plaćaju učitelje dok štrajk traje, kaže: “Nama mogu uzeti sve, ali ne i naše dostojanstvo”.


Dubravki Salopek Weber nakon gotovo 3 desetljeća u školi smeta način na koji Vlada rješava probleme. “Prije nekoliko tjedana, kad smo tražili 6 posto, premijer je rekao da nema novca za nas 60 tisuća, a sada ima novca za 260 tisuća svih zaposlenih”.


Sadašnji štrajk ne predstavlja veći problem, smatraju ravnatelji, ali opći štrajk druga je priča. “Mislim da će biti bolje produžiti školsku godinu i odraditi još par dana, i nadoknadit ćemo sedam dana. Ako sve ne završi onda se traže drugi načini”, kaže Šimunić-Cvrtila.


Gotovo pola milijuna učenika od utorka se opet odmara. Koliko dugo, ne zna se, ali od petka im se pridružuju studenti i svi fakulteti, piše Dnevnik.hr.


Sindikalni će čelnici u utorak na konferenciji za novinare u 10 sati predstaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Prema podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.


Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.


Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.