Izbjegavanje socijalnog dijaloga

Poslodavci i sindikati zabrinuti zbog stopiranja Zakona o HKO-u

Ljerka Bratonja Martinović

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja / Snimio Nenad REBERŠAK

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja / Snimio Nenad REBERŠAK

Pored prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je dobio opću podršku, postoji i alternativni prijedlog koju zagovara Rektorski zbor. Radi se, tvrde HUP i sindikati, o uskoj interesnoj skupini kojoj je cilj degradiranje diploma  stručnih studija u odnosu na sveučilišne, posebno na diplomskoj razini



 


ZAGREB HUP i četiri sindikalne središnjice izrazili su danas zabrinutost zbog sporog donošenja izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) te izbjegavanja socijalnog dijaloga kojem svjedoče u posljednje vrijeme.


Na zadnjoj su sjednici GSV-a, kažu u zajedničkom priopćenju, podsjetili predstavnike Vlade da je HKO jedini učinkoviti instrument usklađivanja potreba tržišta rada i sustava obrazovanja.




Štetu koja je nastala neuspješnim pokušajem rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa da ustavnom tužbom iz 2016. ukine čitav Zakon o HKO nužno je, kažu, odmah popraviti, jer trenutno stanje “unosi veliku nestabilnost u sustav obrazovanja i na tržište rada”.


Pored prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je dobio opću podršku, postoji i alternativni prijedlog koju zagovara Rektorski zbor. Radi se, tvrde HUP i sindikati, o uskoj interesnoj skupini kojoj je cilj degradiranje diploma  stručnih studija u odnosu na sveučilišne, posebno na diplomskoj razini.


– Takav scenarij za Hrvatsku bi bio izrazito štetan, ne samo zato što za njega nema baš nikakvog opravdanja unutar samog koncepta kvalifikacijskog okvira na razini Europske unije, već bi se takvom segregacijom ugrozio položaj oko 55.000 studenata stručnih studija i još 150.000 onih koji imaju takve kvalifikacije. Takav bi scenarij stručne studije učinio studijima drugog reda i dugoročno doveo do njihovog zatvaranja – upozoravaju poslodavci i sindikati.


Osim što dovodi u pitanje radna mjesta na više od 50 javnih i privatnih ustanova, model koji zagovara Rektorski zbor urušio bi koncept policentričnog razvoja Hrvatske i pojačao iseljavanje, tvrde socijalni partneri koji očekuju da Zakon o HKO-u hitno uđe u proceduru.