Sumnja u nepravilnosti

Policija nenajavljeno “češlja” HAVC nakon negativnog nalaza Državne revizije

Sandra Sabovljev

Traži odvajanje kinematografije od politike – Hrvoje Hribar ispred kina Europa gdje je predstavljena inicijativa "Puk'o nam je film" / Foto L. STANZL/PIXSELL

Traži odvajanje kinematografije od politike – Hrvoje Hribar ispred kina Europa gdje je predstavljena inicijativa "Puk'o nam je film" / Foto L. STANZL/PIXSELL

Vršitelj dužnosti ravnatelja HAVC-a Daniel Rafaelić posjet policije nije htio komentirati. U MUP-u su potvrdili da zbog sumnji u nepravilnosti poslovanja sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu provode izvide u HAVC-u



ZAGREB – Nakon negativnog mišljenja Državne revizije o poslovanju Hrvatskog audiovizualnog centra, nakon čega je dotadašnji ravnatelj Hrvoje Hribar podnio ostavku, očima javnosti uprtih u tu ustanovu nije promaknuo prekjučerašnji posjet policije filmašima u zagrebačkoj Novoj Vesi.


Kako neslužbeno saznajemo, radilo se o nenajavljenom, ali standardnom izvidu policije instituciji kojoj je Državna revizija dala nepovoljno mišljenje.


Vršitelj dužnosti ravnatelja HAVC-a Daniel Rafaelić, koji je na toj poziciji tek nekoliko dana, posjet policije nije htio komentirati, a u MUP-u su tek potvrdili da zbog sumnji u nepravilnosti poslovanja policija zajedno sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu provodi izvide nad HAVC-om. No, o detaljima postupanja, kako kažu, zasad ne mogu govoriti.


Sporno izvješće




Podsjetimo, u izvješću Državne reviziji koje je pronašlo niz nepravilnosti u poslovanju HAVC-a, navodi se kako je tijekom 2015.


Ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, što je rezultiralo Hribarovom ostavkom, a to je podiglo veliku buru u kulturnoj, ponajprije filmskoj javnosti. Ona ovaj nalaz revizije smatra političkim instrumentom za smjenu ravnatelja, odnosno otvaranje prostora za utjecaj političkih struktura na filmsku produkciju.


Kao reakcija na potonje nastala je inicijativa »Puk’o nam je film« koju je dosad potpisalo više od 600 hrvatskih filmaša – od onih najmlađih do doajena hrvatskoga filma poput Vatroslava Mimice i Radojke Tanhofer. Nedavno predstavljanje ove Inicijative u prepunoj dvorani kina Europa postalo je poprište usijanog dijaloga filmaša i grupice branitelja okupljenih oko Zorice Gregurić, čelnice Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Dok su branitelji opetovano tražili odgovor na pitanje »gdje su naši novci« uz poklike »Hrvatska« i »Vukovar«, potpisnici inicijative apelirali su na važnost odvojenosti hrvatske kinematografije od politike te zatražili omogućavanje kontinuiteta razvoja hrvatskoga filma i njegove međunarodne afirmacije.


Poruka premijeru


Redatelj Antonio Nuić od premijera Andreja Plenkovića hitno je zatražio da primi predstavnike Inicijative ne bi li se konačno precizno informirao o aktualnom stanju u hrvatskoj kinematografiji.


Kazališna redateljica Nora Krstulović istaknula je da je revizija u slučaju HAVC-a znatno prekoračila svoje ovlasti.


– Državna revizija već desetak godina nije tražila od Ministarstva kulture potvrde o izdanju računa, kao što je to tražila od HAVC-a. To upućuje da nismo svi jednaki pred zakonom, a to ruši ustavnopravni poredak – upozorila je Krstulović.


Priča o HAVC-u se nastavlja, izvidi nadležnih institucija traju, politički pritisak ne jenjava. Valja se samo nadati da u tom nezavidnom kontekstu neće biti paralizirana produkcija hrvatskih filmova, kao i dolazak međunarodnih koprodukcija koje sve češće snimaju u našim krajevima, donoseći znatna sredstva u državni proračun.