Veliko ulaganje

Pola milijarde kuna za luksuz: Megainvesticija Valamara u Rapcu otvara 350 novih radnih mjesta

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Naša investicija u Rabac primjer je projekta koji je pokrenuo hrvatski građevinski sektor, zaposlio dobavljače i otvorio 350 novih radnih mjesta te će tako značajno povećati turističku potrošnju i unaprijediti kvalitetu destinacije, istaknuo je predsjednik uprave Valamar rivijere Željko Kukurin



RABAC Usprkos problemima na granicama, najvažnija grana hrvatskog gospodarstva, turizam, očekuje još jednu rekordnu sezonu. A premda gosti dolaze tijekom cijele godine, tradicionalno se početkom sezone smatra uskrsni vikend. Najave su sjajne, u pojedinim destinacijama očekuju se i do 70 posto više gostiju nego za Uskrs 2016.


Posljedica je to kalendarski boljeg termina najvećeg kršćanskog blagdana, ali i investicija u hrvatski turizam, što se najbolje na djelu može vidjeti u Rapcu.


Iako laiku tako ne izgleda, što zbog prašnjavog terena, što zbog samo jedne, sive boje i stotine njenih nijansi, pri kraju je najveća investicija Valamar rivijere u 2017. godini, ali i najveća ovogodišnja investicija u turizmu u Hrvatskoj. Riječ je o opsežnoj rekonstrukciji i izgradnji luksuznih ljetovališta Family Life Bellevue resort i Valamar Girandella resort, koji će imati 4, a u manjem dijelu 5 zvjezdica. Do sada su smještajne jedinice tamo imale 2, 3 i djelomično 4 zvjezdice. Stoga kada početkom lipnja počnu pristizati prvi gosti, bit će to oni veće platežne moći.




Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Ukupna vrijednost investicije je vrtoglavih 562 milijuna kuna, od čega se u Valamar Girandella resort investira 346,9 milijuna kuna, od čega 96,7 milijuna iduće godine, a u Family Life Bellevue resort 215,1 milijun. Investicija je to koja će Rabac repozicionirati u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije.


Korist cijeloj zajednici 


Opsežan investicijski projekt u Rapcu uključuje, dakle, kompletnu rekonstrukciju dvaju ljetovališta s ukupno 764 smještajne jedinice, izgradnju 17 restorana i barova te 13 bazena na ukupno 2.363 četvorna metra vodene površine.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Gradi se Maro klub i više igrališta za djecu, dva zabavna centra, wellness, unutrašnji i vanjski fitness centar, bike centar i ostali sportski sadržaji. Ulaganje obuhvaća uređivanje plaža i šetnica te hortikulturno uređivanje kompletne zone.


Istodobno će, ocjenjuju u Valamaru, ova investicija u ljetovališta za više od 2.700 gostiju, u kojima će raditi oko 630 djelatnika, višestruko koristiti i cijeloj lokalnoj zajednici. Otvaranje ljetovališta, predviđeno za početak lipnja, stvorilo je i potražnju za čak 350 novih radnih mjesta i stoga je u Valamaru počelo intenzivno zapošljavanje novih kadrova, a nova dječja igrališta i plaže bit će otvoreni i za lokalno stanovništvo,


Domaći projekt 


Valamar Riviera pripremila je projekt u godinu i pol dana što je, kažu u Valamaru, bilo moguće jedino uz izuzetnu podršku Grada Labina i Istarske županije, koji su prepoznali vrijednost projekta, ali i namjeru Valamar rivijere da kontinuirano razvija destinaciju i podiže njezinu atraktivnost i konkurentnost. Na 15 hektara gradilišta svakodnevno radi oko tisuću radnika, 150 inženjera, arhitekata i projektanata, priprema projekta trajala je godinu i pol dana, a gradnja počela u listopadu prošle godine. Čak 10 glavnih izvođača i 130 građevinskih poduzeća uglavnom je iz Hrvatske, od čega oko 50 posto čine lokalne tvrtke iz Istre.


– Naša investicija u Rabac primjer je projekta koji je pokrenuo hrvatski građevinski sektor, zaposlio dobavljače i otvorio 350 novih radnih mjesta te će tako značajno povećati turističku potrošnju i unaprijediti kvalitetu destinacije, istaknuo je predsjednik uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Ukupna vrijednost svih investicija Valamar rivijere u 2017. godini, na razini cijele kompanije, iznosi 873 milijuna kuna.